Vloerkleed reinigen: de beste (milieuvriendelijke) tips op een rij

Foto Unsplash

Vieze schoenen, een glas wijn, een scheut koffie of een natte hond… Je vloerkleed krijgt nogal wat te verduren. Je vloerkleed reinigen is af en toe echt nodig. Maar hoe pak je dat aan? Ik heb de beste tips en verantwoorde middeltjes voor je op een rij gezet.

Algemeen onderhoud van je vloerkleed

Je vloerkleed reinigen doe je door het regelmatig te stofzuigen. Voor elk soort kleed is er wel een geschikt opzetborsteltje. Maar alleen stofzuigen is wel het minimale onderhoud, want stof en vuil dringen zich steeds dieper door de vezels. Dus is het ook heel effectief om je kleed af en toe ouderwets uit te kloppen met een mattenklopper. Zo maak je het vuil dat al wat dieper is doorgedrongen, ook goed los. Daarnaast wordt er geadviseerd om een vloerkleed minimaal twee keer per jaar een goede reinigingsbeurt te geven. Dit kun je laten doen door een reinigingsbedrijf of je doet het zelf. Dat kan met speciale vloerkledenshampoo of met een eigengemaakt sopje.

Eerste hulp bij vlekken

Ok, dat was de basis. Maar dan gaat er ineens een kop koffie om, of een glas rode wijn! Wat nu? Iedereen krijgt wel eens te maken met dat soort vervelende vlekken. Gelukkig kun je er vaak nog wel wat aan doen. Hier zijn de belangrijkste regels voor het reinigen van je vloerkleed:

 

  • Behandel vlekken meteen. Wanneer de vlekken nog niet zijn ingedroogd, is de kans groter dat je ze volledig uit je vloerkleed krijgt.
  • Dep de vlek, ga niet wrijven! Met wrijven heb je de kans dat je de vlek alleen maar dieper in het kleed wrijft en het kan je vloerkleed ook beschadigen.
  • Behandel vlekken van buiten naar binnen, zo voorkom je dat de vlek zich verder uitbreid.
  • Gebruik bij een vloerkleed van natuurlijke materialen niet te veel water bij het schoonmaken. Wees voorzichtig met bijvoorbeeld een vloerkleed van wol of katoen. Bij volledig synthetische vloerkleden en buitenvloerkleden is water uiteraard geen probleem.
  • Gebruik helemaal geen water bij het schoonmaken van vloerkleden gemaakt van jute, sisal of hennep. Deze materialen kunnen niet goed tegen water. Je vloerkleed kan er namelijk van gaan krimpen of bobbelen.

Baking soda

Strooi een laagje baking soda over de vlek en wrijf het zachtjes(!) in. Laat het minimaal een uur inwerken, langer mag ook. Daarna hoef je alleen de soda nog maar op te zuigen. Ideaal voor vloerkleden die niet tegen water kunnen, zoals jute. Baking soda is verkrijgbaar onder verschillende namen. Het wordt ook wel natriumcarbonaat, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd.

Groene zeep

Groene zeep is goed voor bijna alle schoonmaakklussen, dus ook voor het reinigen van je vloerkleed. Wrijf de zeep voorzichtig op de vlek, even laten inwerken en met water verwijderen.

IJsblokje

Help, kauwgom in je vloerkleed. Met een blokje ijs is het probleem snel opgelost. Door er een koud ijsblokje tegenaan te houden (liefst in een zakje), wordt de kauwgom hard en kun je het gemakkelijker verwijderen. Dit werkt overigens ook met chocolade.

Sneeuw

Moeder Natuur bezit ook een perfect schoonmaakmiddel, namelijk sneeuw. Mocht er ooit nog eens een flinke laag sneeuw in je tuin liggen, leg je vloerkleed er dan met de bovenzijde in. Dit zorgt ervoor dat al het vuil losraakt en dat kleuren weer helderder worden. Even afkloppen of borstelen, en je vloerkleed is weer als nieuw. Deze methode is vooral voor een algemene reiniging van je vloerkleed ideaal.

Azijn

Bruisend mineraalwater met azijn maakt het perfecte sopje, verhouding 1 op 1. Het bruisende water samen met de schoonmaakkracht van azijn maken dat de vlek makkelijker loskomt en oplost. Laat het even intrekken en spoel het na met warm water. Maar let op, azijn kan de kleur van je vloerkleed aantasten, dus test het wel eerst op een onopvallende plek.

Citroensap

Citroensap heeft net als azijn een blekende werking. Daarom is het ideaal om vlekken uit een wit vloerkleed te verwijderen. Je kunt het sap puur op de vlek druppelen, of aanbrengen met een doek gedrenkt in citroensap. Even laten intrekken en je vloerkleed is weer helemaal wit!

Zout

Zout wordt vooral gebruikt bij rode wijnvlekken. Strooi zo snel mogelijk een laag zout op de vlek en het zout zal de rode wijn absorberen en voorkomen dat het in je vloerkleed trekt. Wanneer het zout rood van kleur wordt, verwijder je het en strooi je opnieuw een laagje over de vlek, tot de wijnvlek is verdwenen.

Zomerse geur

Niet alle zelfgemaakte schoonmaakmiddeltjes ruiken even fris. Tip: doe een scheutje geurolie door je sopje, zoals lavendel, en je vloerkleed ruikt daarna heerlijk naar de zomer!

Reactie schrijven

Commentaren: 0