Over

Hoi, ik ben Aukje

de interieurontweper van stedsk

Ontstaan

Als klein meisje zat ik graag aan de keukentafel te tekenen, samen met mijn vader die als timmerman vaak huizen tekende voor zijn werk. Terwijl hij bezig was met zijn schetsen, begon ik niet met het huis zelf, maar met het tekenen van de bewoners: de vader, de moeder, de kinderen en soms zelfs een hond. Deze personages vormden het startpunt van mijn ontwerp. Ik tekende eerst een gevel en vervolgens een plattegrond met een indeling die perfect paste bij het gezin dat er zou gaan wonen.

op die manier ontstond er niet alleen een compleet dorp op papier, maar ook mijn passie voor het indelen en inrichten van woningen.

Opleiding

In 2010 behaalde ik mijn diploma als interieurontwerper aan de Jan des Bouvrie Academie (Hbo Interior Design & Styling) in Deventer. Na mijn afstuderen heb ik mijn eigen interieurontwerpbureau opgericht, genaamd Stedsk, wat 'stads' betekent in mijn moedertaal, het Fries.

 

Visie op wonen

Mijn passie heeft zich in de loop der jaren verder ontwikkeld tot twee voorkeuren: adviseren bij verbouwingen, renovaties en nieuwbouw, omdat je hier de beste impact kunt maken, en het bevorderen van duurzaam wonen, gedreven door mijn liefde voor de natuur.

 

Met mijn kennis en ervaring wil ik bijdragen aan het ontwerpen en adviseren van woningen die zowel aan de huidige behoeften voldoen als rekening houden met de toekomst van onze planeet.

Voorliefde oude woningen

Stedsk draagt zijn naam met een reden: het betekent 'stads' in het Fries. Deze naam koos ik vanwege mijn liefde voor de vooroorlogse architectuur, vooral die van de oude binnensteden in Nederland, zoals in Leeuwarden, waar ik woon.

 

Mijn fascinatie voor deze historische huizen komt vooral voort uit de aandacht voor details. Denk aan ornamentale plafonds, tegelwerk, houtsnijwerk, elegante vormen, charmante nissen, doorkijkjes en niet te vergeten, de klassieke deuren. Elke woning is gebouwd met zorg, vakmanschap en heeft een uniek karakter.

 

Het idee dat een huis niet alleen functioneel is, maar ook een bron van schoonheid en trots mag zijn. Elk aspect van een woning, van de kleinste details tot het geheel, verdient aandacht en zorg. Een huis op maat gemaakt, waarin je jezelf kunt zijn en waar je met plezier tijd doorbrengt, is voor mij heel belangrijk.

Duurzaamheid is essentieel

Duurzaamheid is niet een voorbijgaande trend, maar is een onderdeel van het nieuwe bouwen, verbouwen en inrichten. Door je huis en interieur op een duurzame manier te (ver)bouwen en in te richten, kun je echt het verschil maken. Dit gaat niet alleen om het besparen op energiekosten, maar ook om het minimaliseren van de ecologische impact gedurende alle processen, zoals de fabricage van materialen en meubels, transportkosten, en uitstoot.

 

Als natuurliefhebber beschouw ik duurzaamheid als een essentieel thema binnen Stedsk. Dit geldt des te meer nu ik moeder ben van twee jongens. Het is mijn wens dat zij ook kunnen genieten van een gezonde planeet en dat we gezamenlijk bijdragen aan het herstel van de aarde voor toekomstige generaties.

Liefs, Aukje Rijpma-Bouma


"Stedsk betekent 'stads' in het Fries. Mijn liefde voor de stad, met name de historische architectuur, vormt een voortdurende bron van inspiratie voor mij."

Meer weten?

Heb je vragen, wil je graag meer weten of de mogelijkheden voor jouw woning of gewoon vrijblijvend kennis te maken? Neem dan gerust contact met mij op. 

 

Dat kan door een mailtje te sturen naar aukje@stedsk.nl of vul het formulier in op de contactpagina. En dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!


Het verplaatsen van meubels is tijdrovend en soms frustrerend, vooral als je halverwege ontdekt dat het toch niet werkt. Gelukkig is er een slimme en eenvoudige manier om dit eerst te testen zonder zware meubels te sjouwen: namelijk door ‘te schuiven’ op een plattegrond met papieren meubeltjes op schaal!

 

De voordelen van schuiven op papier 

Vaak begin je meteen met het fysiek verplaatsen van meubels, maar dat kost veel tijd en energie. Door eerst op papier te experimenteren:

 

• Bespaar je tijd en moeite en geen gesjouw met zware meubels.

• Voorkom je beschadigingen aan vloeren en muren.

• Kun je meerdere opstellingen gemakkelijk testen. 

• Geeft een handig overzicht en helpt bij betere keuzes.

 

Met  de uitknipbare 2D-meubeltjes van Stedsk kun je eenvoudig verschillende indelingen testen op papier en de perfecte opstelling vinden voor jouw woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat doet!

 

Looproutes maken je indeling praktisch

 

Vaak denk je niet na over de ‘looproutes’  wanneer je je huis indeelt, maar wanneer je op papier met je indeling bezig gaat, is het wel handig om er even bij stil te staan. Looproutes zijn letterlijk de routes die je loopt door je woning. Bijvoorbeeld van de bank naar de keuken om wat drinken te halen of gewoon van deur tot deur.

 

De routes die je vaak aflegt, zouden het liefst vrij recht toe, recht aan moeten zijn. Dus dat je niet eerst overal omheen moet lopen en dus slingerend je huis doorgaat. Bij een indeling op een plattegrond kun je dit gemakkelijk testen door lijntjes te trekken van de ‘routes’ die je zou nemen van A naar B en dan kijken of deze logisch zijn. 

 

Het liefst breng je eerst alle looproutes in kaart tussen de deuren en functies en kijk je daarna welke ruimte erover blijft om je meubels neer te zetten.

 

Zorg er in ieder geval voor dat je niet elke keer bijna ergens tegenaan botst, zoals een bank direct achter een deur of een plant precies om de hoek. 

 

Zichtlijnen zijn belangrijk

 

Voor een fijne indeling is het ook belangrijk om rekening te houden met zichtlijnen. Daarmee wordt bedoelt  wat je wel of niet ziet als je bijvoorbeeld op de bank zit, aan tafel of een kamer binnenloopt. Dat kan heel bepalend zijn voor hoe de indeling en de ruimte aanvoelt. Een aantal voorbeelden:

  • Kun je de hele ruimte overzien wanneer je binnenkomt?
  • Zit je met je gezicht richting de deur/ingang van de ruimte of juist met je rug er naartoe (wat we vaak niet als prettig ervaren. Datzelfde geldt voor hoe je bed in je slaapkamer is gesitueerd.)
  • Kun je vanaf de bank en de fauteuils de tv goed zien?
  • Vanaf waar heb je zicht op de haard?
  • Zit je vanaf de bank naar de vuile vaat op het aanrecht te kijken?
  • Heb je goed zicht op de kinderspeelplek wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent?
  • Heb je vanaf de bank een fijn uitzicht naar buiten of staat je bank met de rug naar de ramen? 
  • Heb je vanaf de keuken wel of geen zicht op de zithoek of de eethoek?
  • Kijk je vanaf de bank graag naar de ene hoek van de straat/tuin of liever naar de andere kant? 

Bepaal hierbij vooral zelf wat jij belangrijk en prettig vindt. 

 

Houd rekening met de juiste tussenruimtes

 

Om een indeling werkbaar te laten zijn, is het goed om rekening te houden met een aantal handige maten. Zo voorkom je dat je indeling te krap of onpraktisch wordt. Een aantal tips:

 

  • Loopruimte: neem minimaal 70-90 cm voor een goede doorloop. Om gemakkelijk tussen meubels bij de zithoek door te kunnen lopen is 50-60 cm voldoende.
  • Conversatieafstand: houd ongeveer 250-300 cm afstand tussen twee banken of een bank en een fauteuil om een fijn gesprek te kunnen voeren.
  • Tussenruimte tussen bank en salontafel: ongeveer 30-50 cm, zo kun je er gemakkelijk bij. 
  • Eethoek: zorg voor minimaal 70 cm ruimte achter stoelen om deze naar achteren te kunnen schuiven, bijvoorbeeld wanneer je tafel vlak bij een muur of een ander meubel staat. 
  • Tussenruimte keuken: tussen twee tegenoverliggende kasten, aanrecht, een kookeiland of een muur is 120 cm een ideale tussenruimte.  
  • Ideale afstand van de bank naar de tv:   2-3x de schermdiagonaal van je tv.
  • Slaapkamer: het liefst 70 cm ruimte om gemakkelijk  je bed uit te kunnen komen.

 

Het begint met een goede plattegrond op schaal

 

De basis van een goede indeling begint bij een goede plattegrond op de juiste schaal. Dit kan een bestaande bouwtekening zijn, een Funda plattegrond of je tekent er zelf één. Zorg er wel voor dat je plattegrond goed op schaal is, om er voor te zorgen dat je alles nauwkeurig kunt tekenen. Een handige schaal is 1:50, deze is goed overzichtelijk en handzaam.

 

Schaal 1:50 betekent dat 1 cm op papier is gelijk aan 50 cm in de werkelijkheid. Dus twee centimeter op papier is dan in het echt één meter. 

 

Zelf een plattegrond tekenen?

• Maak eerst een globale schets van de ruimte. Dit komt nog niet zo precies.

• Meet daarna de ruimte op met een rolmaat of laser afstandsmeter. Meet de wanden en noteer waar de ramen, deuren en vaste elementen zoals een open haard of radiator zijn. Schrijf al deze maten op de globale plattegrond. 

• Teken de plattegrond daarna netjes uit op schaal 1:50. Ruitjes papier is hier heel handig voor! En voor het tekenen zelf kun je een fineliner (bijvoorbeeld 0.3 of 0.5) gebruiken en een geodriehoek (dan weet je zeker dat je hoeken haaks zijn). 

 

Let op: een Funda plattegrond of een oude bouwtekening is niet altijd helemaal correct, dus het kan handig zijn om hem nog even te checken. En meet je geprinte of zelfgemaakte plattegrond altijd even na of het klopt om fouten te voorkomen.

 

Knip, schuif en creëer jouw ideale woningindeling in een handomdraai!

 

Nu komt het leuke deel! Met de uitknipbare meubeltjes van Stedsk (op schaal 1:50) kun je eindeloos schuiven, puzzelen en experimenteren tot je de perfecte indeling hebt gevonden. Van banken tot bedden, van keukens tot vloerkleden – en zelfs planten voor die finishing touch. Met meer dan 300 verschillende elementen heb je alles wat je nodig hebt om jouw ruimte vorm te geven. 

 

Zo gebruik je ze:

• Knip de meubels uit en schuif ze over je plattegrond.

• Experimenteer met verschillende opstellingen en kijk welke het beste werkt.

• Test of je looproutes logisch blijven, of er voldoende tussenruimte is en of het zicht op ramen of de haard goed blijft.

 

Ga zelf aan de slag!

 

Wil jij nu ook zelf eenvoudig de perfecte indeling maken? Download dan de set met meer dan 300 verschillende knipmeubeltjes van Stedsk en puzzel zelf met jouw ideale opstelling.

 

Veel succes en vooral: veel plezier met schuiven en experimenteren!