Hoe kies je het juiste formaat vloerkleed?

Vloerkleden worden vaak te klein gekocht, dat is zonde. Want zo kun je niet optimaal gebruik maken van de verbindende factor van een vloerkleed. Maar hoe kies je nou het juiste formaat? 

Naast dat een vloerkleed erg gezellig staat, is de belangrijkste taak van een vloerkleed dat het de meubels van je zithoek of eethoek met elkaar verbindt. Hierdoor zijn je meubels niet op zichzelf staande items, maar vormen ze samen een eigen zone. Ook is een vloerkleed (meestal) erg fijn voor je voeten en is het bevorderlijk voor de akoestiek in de ruimte. Allemaal voordelen!

Formaat

Vloerkleden komen vaak in standaardmaten. zoals 170x240cm, 200x300cm of hele grote van ongeveer 250x350. Maar het mooiste is om een vloerkleed op maat te laten maken, zodat deze precies aansluit bij de grote van de ruimte en je meubels. 

zithoek

Bij het kiezen van een vloerkleed bij de zithoek kijk je vooral naar de afmetingen van de meubels die er al staan. Voor de balans is het fijn dat een vloerkleed minimaal even lang als de bank is, en het liefst nog een stukje breder. 

 

Wanneer je bank tegen een muur staat, is de mooiste oplossing om het vloerkleed deels onder de bank te zetten, zodat de voorpoten op het vloerkleed staan. Zo krijg je een mooie verbinding tussen de bank en het kleed en blijft er ruimte tussen het kleed en de muur. 

Wanneer je bank midden in de ruimte staan, dan kan de bank ook prima helemaal op het kleed staan! 

 

Eventuele fauteuils kunnen ook bij het kleed op, of minimaal met de voorpoten. Zo wordt de fauteuil (of meerdere) ook onderdeel van de zithoek. 

 

eethoek

Een vloerkleed kan een hele fijne aanvulling zijn voor je eethoek. Vooral wanneer je bijvoorbeeld een kille tegelvloer onder je tafel hebt of wanneer je eethoek een beetje verloren in een grote ruimte staat. Dan kan een vloerkleed het geheel wat meer aankleden en maak je er een soort eilandje van. Hierbij geldt dus als eerste dat je een rechthoekig vloerkleed neemt bij een rechthoekige of ovale tafel. En een rond kleed bij een ronde tafel. 

 

En daarna is het juiste formaat van belang, zodat je eetkamerstoelen, ook wanneer je naar achteren schuift, niet van het kleed af schuiven. Dus neem een kleed dat ongeveer 60-70cm breder is aan weerskanten (waar stoelen staan) van je eettafel. Dan heb je genoeg ruimte om je stoel naar achteren te schuiven en voorkom je wiebelende poten. 

 

Vergeet niet de praktische kant bij een vloerkleed onder de tafel! Kies eerder een laagpolig vloerkleed, zodat je stoelpoten er makkelijk over schuiven en er niet teveel etensresten en ander vuil tussen de polen verdwijnen. 

 

slaapkamer

Wil je geen koude voeten wanneer je uit je bed stapt? Dan is een vloerkleed hier ook een goede optie. Maar zorgt ervoor dat je niet een vloerkleed neerlegt die alleen maar onder het bed verdwijnt in plaats van je voeten warm houdt. De keuze is dan óf een heel groot vloerkleed wat ruim onder je bed doorloopt óf twee kleine lopers langs de weerkanten van je bed. 

 

Wanneer je een groot vloerkleed kiest, zorg er dan voor dat er ongeveer 60-70cm vloerkleed aan beide kanten uitsteekt. Zo heb je voldoende ruimte om langs je bed te lopen en is het kleed zeer waarschijnlijk breder dan je nachtkastjes. En dat laatste is weer fijn voor de balans. 

 

vorm

De meest voorkomende vorm is een rechthoek. Maar belangrijk voor het kiezen van de vorm is dat het vloerkleed de vorm van de meubels volgt. Dus een rechte bank, een rechthoekig vloerkleed en een rond kleed onder een ronde eettafel. 

 

Maar een uitzondering is de hoekbank of een bank met chaise longue eraan vast. Dan kan een rond vloerkleed ook mooi uitkomen, mits je de juiste afmeting kiest en dat is vaak een hele grote! 

 

Ronde vloerkleden zijn ideaal om je interieur wat zachter te maken, het staat minder statisch dan een recht toe recht aan vloerkleed. 

Ook kan een rond vloerkleed een fijne onderlegger zijn voor een leeshoekje met bijvoorbeeld enkel een fauteuil, leeslamp en bijzettafeltje. Zo creëer je makkelijk een gezellig en vooral samenhangend hoekje. Maar ook dan geldt dat je een rond vloerkleed niet te klein moet nemen.