Tips voor het indelen van je U-vormige woonkamer

Niet elke layout van een woonkamer/keuken laat zich gemakkelijk indelen, dat kan best een uitdaging zijn! Bijvoorbeeld een woning met een U-vorm. Deze vorm zie je vaak bij nieuwbouwwoningen. Ik geef je graag ideeën en tips die goed werken bij deze ruimtes. 

DE U-VORMIGE KAMER

 

Bij een U- vormige ruimte ontstaat vaak door een rechthoekige plattegrond, met de hal in het midden. Zoals het onderstaande plaatje. Hierdoor heb je in de woonruimte één hele lange recht wand, en dan twee hoeken, één voor de (open) keuken en eethoek en één voor de zithoek. De ruimte tussen deze twee hoeken heeft vaak geen duidelijke functie. Dat zie je ook in het plaatje hiernaast.

 

Eigenlijk heb ik hiermee al de twee grootste problemen benoemd van de U-vormige ruimte; de lange rechte wand, en de functieloze ruimte tussen de woonkamer en de keuken (het paarse stuk). Hoe betrek je deze ‘loze’ ruimte bij je woonkamer of je keuken? En welke functies zou je kunnen geven aan de dit middelste gedeelte van de ruimte? En hoe breek je de lange rechte muur zodat de ruimte wat minder recht maar juist gezelliger wordt? Ik geef je graag een aantal voorbeelden van wat je met de ruimte zou kunnen doen.  

Thuiswerken

Het tussenstukje tussen de woonkamer en de keuken is een perfecte plek om een thuiswerk plek te maken. Of een plek voor de kinderen om hun huiswerk te kunnen maken. Het is wel fijn om dit een beetje af te scheiden, zodat je wel geconcentreerd kunt werken, zonder dat je helemaal afgezonderd op een zolderkamertje zit. Een ideale opvulling voor de ruimte tussen de keuken en de woonkamer.

Hoe maak je er één geheel van?

Een uitdaging is vaak om de ruimte een geheel te maken, om de ene hoek te verbinden met de andere hoek. Want dit zorgt voor meer gezelligheid. En dit kan door zichtlijnen, zodat je letterlijk meer verbinding krijgt tussen de verschillende hoeken, doordat je elkaar blijft zien en contact kunt blijven houden. Maar ook met het interieur zelf kun je de verbinding zoeken. Een gemakkelijke manier is met kleur of materiaal die verbinding te zoeken. Bijvoorbeeld door de lange wand in één kleur te schilderen, zodat je overal dezelfde sfeer en kleuren terug laat komen. Een andere manier door een op maat gemaakt meubel over de volledige lengte van de wand neer te zetten, zo krijg je een optimale verbinding tussen de voor en achterkant van de ruimte! 

 

Ook aan de binnenkant van de U-vorm, kun je die verbinding zoeken door hier met een bepaalde kleur, materiaal of kastenwand te werken! Bijvoorbeeld door hier verschillende functies in te verwerken zoals de kastenwand in de keuken een tv-kast.

Plek voor de kinderen

Maar deze ruimte in het midden is ook een ideale plaats voor een kinderspeelplek. Vooral als ze jong zijn, maar ook later als tiener is het fijn als ze zich even kunnen terugtrekken in een eigen hoekje. Als ze klein zijn  is het vooral een plek om te kunnen spelen (en eventueel speelgoed te kunnen laten liggen zonder dat je daar als ouders last van hebt). en misschien een tafeltje om te kunnen kleuren/kleien ect. Als tienen is een heerlijke loungeplek fijn. Waar ze lekker muziek kunnen luisteren, gamen of op de ipad wat te kijken of te spelen. 

De ruimte juist opdelen door een wand of pui

Een u-vormige ruimte leent zicht perfect om op te delen door een pui, of door kleine wandjes neer te zetten. Het mooiste is om dit op de hoeken te doen. Maar ook met planten(bakken) kun je gemakkelijk een afscheiding maken tussen gedeeltes, zoals in de onderstaande afbeelding tussen de eettafel en de keuken.  

 

Liever geen fysieke afscheiding? Dan kun je met kleurvlakken op de muren de verschillende hoeken van elkaar laten scheiden.

Extra plekje bij de haard

Een wens voor vele mensen in een mooie haard in de ruimte, zodat je hier een plekje kunt creëren om lekker een boek te lezen of gezellig een avondje te kletsen bij het knisperen van een haard vuur. Je kunt dit natuurlijk samenvoegen in de zithoek/tv-hoek, maar waarom niet een speciaal plekje hiervoor?

Extra ruime leefkeuken

Wanneer je als gezin veel tijd samen doorbrengt in de keuken, is het fijn om hier extra veel ruimte voor te nemen. Je kunt de keuken helemaal stretchen zodat je én een grote keuken hebt en veel ruimte om hier tijd door te brengen door verschillend zitjes te maken. Om te eten, om even een kop koffie te drinken of te borrelen met vrienden aan het kookeiland terwijl jij kookt. 

Keuken in het midden

Een ander idee is om de keuken in het midden van de ruimte te plaatsen. Hierdoor het je extra veel ruimte voor een zithoek en de eethoek. 

Ronde vormen

In een huis met zoveel rechte muren, vierkanten en rechthoeken zijn ronde vormen een must. Zo krijgt de ruimte wat meer zachtheid en voelt het vriendelijker aan. Dit kan bijvoorbeeld door het kiezen van ronde vloerkleden, een ronde eettafel of een salontafel. 

Deuren en ramen

In mijn tekeningen ben vrij geweest om de deuren en ramen iets aan te passen om het gewenste interieur goed vorm te laten krijgen en zodat de looproutes goed zijn. Natuurlijk is dit niet mogelijk wanneer je in een bestaande woning zit. Maar, mocht je een huis laten bouwen, dan is het altijd goed om te kijken hoe jouw gewenste indeling eruit ziet en hoe dit uitpakt met de plaatsing van de deuren en de ramen. Soms zijn er mogelijkheden (vooral wanneer je niet projectmatig laat bouwen) om deze te verplaatsen zodat het perfect aansluit bij jouw wensen. 

Mocht je er nog steeds niet uitkomen met je U-vormige woonkamer of zou je graag één van deze ideeën verder uitgewerkt zien voor jouw eigen interieur? Neem dan even contact met mij op!