Je huis opruimen: 7 tips voor een goede schoonmaakroutine

beeld; unsplash

Wil je graag je huis netjes houden zonder dat je er je hele vrije dag voor moet opofferen? Of schrik je elke keer als de bel gaat omdat je bang bent voor onverwachtse visite? Lees dan mijn tips en zorg voor een goede opruim- en schoonmaakroutine.

Reserveer 20 minuten per dag

Door elke dag een minuut of 20 te reserveren voor schoonmaken en opruimen zou je je huishouden goed moeten kunnen bijhouden. Bijvoorbeeld ’s ochtends voor je naar je werk vertrekt of ’s avonds na het avondeten. Ruim snel even de keuken op, berg het kinderspeelgoed weer op in de kast en vouw de schone was op. Door het over alle dagen van de week te verspreiden blijft het behapbaar en houd je de basis van je huis netjes. Mocht er dan onverwachts visite langs komen dan kan je huis er altijd mee door!

Maak schoon tussen de bedrijven door

beeld; unsplash

Heb je de waterkoker aangezet voor een bakje thee? Maak dan ondertussen snel even het aanrecht schoon of haal een doekje door de koelkast. Ben je aan het telefoneren? Neem dan de stofdoek in de hand. Loop van je van de woonkamer naar de keuken? Neem dan snel even het bordje mee naar de keuken en zet het in de vaatwasser. Hetzelfde geldt voor spulletjes die van boven naar beneden moeten. Neem bij elke beweging door het huis de spullen mee die er niet horen. Zo ruim je op en maak je schoon zonder dat het je extra moeite en tijd kost.

Draai elke dag een wasje

beeld; unsplash

Dit is niet voor iedereen haalbaar, maar probeer zoveel mogelijk elke dag een wasje te draaien. Op deze manier houd je je was goed bij. Ook voorkom je zo dat de waslijnen zo vol hangen dat het opvouwen en opbergen ook weer een hele klus wordt. Zo blijft je was, opvouwen en opbergen elke dag een klein klusje.

Houd schoonmaakproducten binnen handbereik

beeld; unsplash

Het stimuleert niet om schoon te maken als je eerst op zoek moet naar de juiste schoonmaakproducten. Bewaar daarom je schoonmaakmiddelen direct bij de plek waar je ze nodig hebt. Dus de keukenreiniger in de keuken en de badkamerspray in de badkamer. Ook wanneer je daardoor dubbele schoonmaakproducten op verschillende plaatsen hebt staan, maak het jezelf makkelijk!

Vaste opbergplaatsen maken opruimen makkelijker

Wanneer je een vaste opbergplaats voor je spulletjes hebt, zul je het er makkelijker weer neerleggen. Berg spullen op waar je ze gebruikt en zorg dat ze makkelijk toegankelijk zijn. Dat maakt opruimen een stuk eenvoudiger. Want wanneer iets geen vaste plek heeft, blijft het vaak rondzweven.

Haal de vaatwasser direct leeg

beeld; unsplash

Misschien herken je het wel; je zet snel je vuile vaat op het aanrecht, want je hebt geen tijd om eerst nog de vaatwasser uit te ruimen. Als je daar eenmaal mee begint dan is het hek van de dam. Dus ruim de vaatwasser altijd direct leeg wanneer hij klaar is, dan schuif je daarna de nieuwe vuile vaat er zo weer in.

Zorg voor een goed systeem voor afval

Dus een vaste plek waar je je oud papier bewaard, je glaswerk, plastic, lege batterijen enzovoorts. Wanneer je deze plekken goed inricht en makkelijk te bereiken maakt (en ook regelmatig leegt), maak je het jezelf een stuk makkelijker om je afval weg te doen en te recyclen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0