Zo verbeter je de akoestiek in huis

Foto Forbo

Kun je elkaar tijdens een gezellig etentje amper verstaan? Word je gek van het gegalm in huis en klinkt het geluid van spelende kinderen als kabaal in plaats van gezelligheid? Slechte akoestiek in je woning kan heel hinderlijk zijn. Ik geef je graag een aantal tips om die akoestiek te verbeteren.

We houden tegenwoordig van open ruimtes, van strakke materialen en minimalistische inrichtingen. Heel leuk natuurlijk, maar het is niet heel bevorderlijk voor de akoestiek in onze woningen. Door het gebruik van populaire materialen zoals marmer, glas, beton en steen én door de open ruimtes krijgen klanken vrij spel in je woning, met als gevolg dat het gaat galmen. Gelukkig zijn hier wel oplossingen voor. Negen tips voor het verbeteren van akoestiek in huis.

Kies een zachte vloer

Foto Forbo

De vloer is heel bepalend voor de look en feel van de woning, maar daarbij ook één van de belangrijkste keuzes die je kunt maken voor de akoestiek. Materialen zoals tegels of woonbeton zijn erg hard en daardoor niet fijn voor de akoestiek. Je kunt beter kiezen voor zachte materialen die het woongeluid absorberen. Ideaal daarvoor zijn bijvoorbeeld de Novilon vloeren van Forbo, deze hebben geluiddempende eigenschappen. Maar ook pvc vloeren en vloeren van kurk zijn heel geschikt voor het verbeteren van het geluid.

Zet stoffen meubels neer

Foto HKliving

Je kunt het beste gestoffeerde meubels gebruiken om je huis mee in te richten. Dus een lekker zachte, stoffen bank, stoffen eetkamerstoelen, een lamp met een linnen kap, kussens en een plaid op de bank. Al deze dingen helpen mee het geluid te absorberen. Hoe leuk de trends van marmer, terrazzo, staal en andere harde materialen ook zijn, ze zijn funest voor de akoestiek, dus compenseer dat voldoende met textiel. Goed voor de akoestiek, maar ook voor de sfeer.

Hang gordijnen op

Foto Luxaflex

Gordijnen maken een huis af, maar zijn ook goed voor de akoestiek. Dat komt door de grote oppervlakte aan geluidsabsorberend textiel. Natuurlijk is het per stof wel weer verschillend hoeveel geluid wordt geabsorbeerd. Velours stoffen absorberen namelijk heel veel, maar een dunne vitrage van synthetisch materiaal weer een stuk minder. Gebruik zoveel mogelijk stof, het liefst in meerdere lagen, bijvoorbeeld overgordijnen gecombineerd met vouwgordijnen of plissés.

Creëer hoeken in je kamer

Veel woningen hebben lange, rechte wanden. Hierdoor hebben geluidsgolven vrij spel door de ruimte. Door hoeken te maken in je woonkamer kan het geluid minder goed de ruimte door weerkaatsen en geeft het dus minder galm. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een roomdivider te plaatsen op de lange wand of door simpel weg een grote plant neer te zetten om de geluidsgolven te doorbreken.

Leg een vloerkleed neer

Foto HKliving

Vloerkleden zijn cruciaal voor de akoestiek én ook voor een gezellige sfeer in huis. Leg er een bij de bank, een bij het kinderspeelplekje of een bij de eettafel wanneer je geen kinderen in huis hebt. Voor een fijne akoestiek wordt zelfs aangeraden om wel zo’n 20 procent van de vloeroppervlakte te bekleden met een vloerkleed. Kies het liefst een hoogpolig kleed, hoe meer textiel, des te beter het werkt.

Hang geluidsabsorberende wandpanelen op

Foto Muuto

Een oplossing die steeds vaker wordt toegepast zijn speciale akoestische panelen. Bijvoorbeeld van hout of in de vorm van een geluidsabsorberend kunstwerk. Op die manier heb je een leuke bekleding voor de wand en zorgt het voor een betere akoestiek. Maar ook echte schilderijen (zonder glas ervoor) helpen een handje mee.

Zet boeken neer

Je kunt ook je boekenkast lekker vol zetten met goede boeken. Boeken hebben namelijk een geluidsabsorberende eigenschap. Dat staat ook nog eens leuk en gezellig.

Voeg planten toe

Foto HKliving

Planten kunnen ook hun steentje bijdragen aan het verbeteren van de akoestiek. Natuurlijk absorberen planten niet zoveel geluid als een goed gordijn, maar alle beetjes helpen.

Bekleed het plafond

Als laatste redmiddel kun je ook het plafond gebruiken als oplossing. Bijvoorbeeld door het te overspannen met een akoestiek doek of door er akoestische panelen op te bevestigen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0