Lekker makkelijk; voorbeelden van wandcollage’s

SMALL

Klein maar fijn. Je hoeft niet altijd veel lijsten te gebruiken voor een goede collage. Met drie of vier lijsten kom je al een heel eind. Maar hangt ze dan niet al te stijfjes op, maar wat speelser, om zo te voorkomen dat het alsnog een gewoon rijtje lijsten wordt. 


Grote lijsten doen het beter aan de onderzijde van een collage, zo voorkom je dat je collage topzwaar lijkt. Ditzelfde geldt ook voor de poster of het schilderij zelf; visueel zwaarder beeld kan beter aan de onderzijde hangen en de wat rustigere, lichtere posters boven. Mocht dit niet lukken binnen je collage, zorg er dan wel voor dat de ‘zwaarte’ van de lijsten en posters goed verdeelt is binnen de collage.

MEDIUM

Met vijf of zes posters heb je al een mooi aantal voor een medium collage. Probeer ook eens een lijst horizontaal op te hangen, dan geeft net even een andere dynamiek aan het geheel.

Voor boven een dressoir of een bed is het wel fijn om wel een soort horizontale lijn aan te houden, zodat de collage mooi in verbinding staat het meubel. Hiermee bedoel ik niet dat alle posters aan de onderzijde altijd op de zelfde hoogte moeten hangen! Die lijn kan bijvoorbeeld ook ergens in het midden zitten of door het gebruiken van meer horizontale lijsten.

Een fout die vaak wordt gemaakt is het te hoog hangen van een schilderij of een wandcollage. Je wilt juist dat de collage betrokken wordt bij het meubel wat eronder staat, zoals een dressoir. Hang daarom de lijsten niet al te hoog boven het meubel. En je kunt je collage nog meer verbinden met het meubel door bijvoorbeeld een mooie, hoge tafellamp of vaas op het dressoir te zetten en hier ruimte voor in je collage vrij te laten. Zo wordt het meubel en je wandcollage meer met elkaar verbonden, en wordt je lamp of vaas onderdeel van je collage zonder het beeld te verstoren.

Maar soms wil je een collage van meubels hangen waar juist geen meubels tegen een muur staan. Bijvoorbeeld wanneer je een ronde tafel hebt staan die dus niet de muur raakt, of aan een wand waar je alleen een fauteuil voor hebt staan. Dan kan het fijn zijn om de collage een meer ‘rondere’ vorm te geven in plaats van rechthoekige of vierkante compositie, zo oogt de collage wat vriendelijker. 

LARGE

Zorg ervoor dat het beeld in evenwicht is. Dit doe je door wat grotere en kleinere af te wisselen, zodat je een goede verdeling krijgt tussen wat kleinere schilderijen en de grotere. En daarnaast is het belangrijk dat er overal ongeveer evenveel ruimte tussen de lijsten komt, meestal is dit tussen de 5 – 10 centimeter.

Het kiezen van een goede lijst kan nog een uitdaging zijn. Een lichte lijst laat de poster of het schilderij neemt de minste aandacht weg van het beeld. Maar soms kan een beeld juist wel een beetje contrast gebruiken. Een zwart wit beeld doet het namelijk goed in een donkere lijst, het zorgt voor een goede omkadering en balans voor het beeld. Een lijst van hout kan soms weer fijn zijn om wat meer hout details in een interieur te brengen en veel posters of schilderijen komen er goed in tot hun recht.

Bedenk vooral dat het niet perfect hoeft te zijn. Als bepaalde beelden voor jou waardevol zijn, dan is dat belangrijker dan de compositie van de lijsten, of de combinatie van het beeld.