Ode aan de ronde tafel

foto Hay

Ronde tafels zijn al geruime tijd mateloos populair. En terecht! Aan een ronde tafel zit iedereen gelijkwaardig, ideaal voor een gezellig avondje. En wist je dat een ronde tafel je interieur zachter maakt? Dit en nog meer leuke weetjes over een ronde tafel lees je hier.

Voordelen van een ronde tafel

  • Aan een relatief kleine ronde tafel passen al veel stoelen, daarom is het ideaal voor een kleine eethoek. Ook voor vierkante ruimtes past een ronde tafel qua afmeting beter dan een rechthoekige.
  • Een ronde tafel maakt dat een ruimte zachter aanvoelt. De plek waar de tafel staat, heeft vaak al veel rechte vormen: de muren zijn meestal recht, net als meubels zoals een kast. Een ronde tafel breekt die rechte lijnen en daardoor oogt het geheel wat zachter. Dat geeft een fijnere sfeer.
  • Niemand zit aan het hoofd van een ronde tafel en daardoor zijn alle zitplaatsen gelijkwaardig. Dat is fijn wanneer je gezellig met elkaar de dag doorspreekt. Iedereen kan elkaar goed aankijken en zo voelt niemand zich buitengesloten.
  • Ook is een ronde tafel handig voor het spelen van spelletjes. Iedereen kan even goed bij het midden van de tafel en daardoor bij het bord. Ook kun je zo minder goed bij elkaar op de kaarten kijken.
  • Een ronde tafel heeft geen hoeken waar kinderen zich aan zouden kunnen stoten. Natuurlijk kan dat nog wel aan de rand zelf, maar toch is het iets veiliger voor kinderen om rondom een ronde tafel te rennen dan om een rechthoekige.

Een ovale tafel heeft veel van dezelfde voordelen als een ronde. Alleen past een ovale tafel beter in een langwerpige ruimte dan een vierkante.

 

foto hkliving

Nadelen van een ronde tafel

Natuurlijk zijn er ook minder handige punten aan een ronde tafel, zoals deze:

  • Een ronde tafel zet je niet tegen de muur. Hij komt dus altijd meer de ruimte in.
  • Je hebt minder ruimte óp de tafel.
  • Wanneer je ronde tafel poten aan de zijkanten heeft, kun je minder makkelijk stoelen bijschuiven wanneer er visite komt.
  • Je kunt minder goed spullen op je tafel laten liggen wanneer je gaat eten, omdat je ze niet weg kunt schuiven naar een hoek.
  • Als je maar met twee personen bent, kan het wat minder gezellig eten met z’n tweetjes. Je gaat namelijk niet zo snel tegenover elkaar zitten.

 

Welke stoelen passen er goed bij?

Eigenlijk kunnen alle stoelen wel rondom een ronde tafel. Maar van een smalle stoel zonder armleuningen passen er wel meer om de tafel heen dan van een massieve stoel mét armleuningen. En houd er rekening mee dat stoelen met een armleuning soms niet onder de tafel geschoven kunnen worden, waardoor je eethoek meer ruimte inneemt. Een ronde tafel is ook leuk om bij een eetkamerbankje te zetten of een op maat gemaakte wandbank. Dat geeft een leuk speels effect en je kunt er gemakkelijk een rijtje kinderen op kwijt. Zet er nog wel een paar stoelen omheen.

foto hay

foto hkliving

Verlichting boven een ronde tafel

Verlichting boven een ronde tafel is gelukkig niet ingewikkeld. Ga gewoon voor één grote, ronde hanglamp. Dat zorgt voor een fijne balans boven je tafel. Bijvoorbeeld een ronde lamp van rotan of een exemplaar van papier. Je kunt kiezen voor een lampenkap die licht doorlaat – zo geef je de gehele ruimte rondom je eettafel licht – of een lamp die het licht naar beneden laat schijnen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft en hoeveel licht je eethoek nodig heeft. Met een ovale tafel kun je eigenlijk alle kanten op omdat deze langwerpig van vorm is en je prima twee hanglampen in welke vorm dan ook kunt ophangen. Maar ook hier kun je voor één hele grote lamp gaan. Kies dan wel eentje die het licht rondom verspreidt en niet alleen recht naar beneden schijnt, anders mis je de uiteinden van de tafel.

foto hkliving

foto &tradition

Hoe style je een ronde tafel?

Een ronde tafel vraagt om een mooi object (of meerdere) in het midden. Een vaas met bloemen kan al voldoende zijn om je tafel mooi aan te kleden. Kies je voor meerdere accessoires? Hou dan het getal drie aan. Zet drie items bij elkaar, maar zorg er voor dat ze verschillende hoogtes en/of vormen hebben. Dat geeft een fijne dynamiek aan het geheel. Vooral ronde vormen doen het goed op een ronde tafel. Vierkante of rechthoekige items lijken al snel wat uit balans op een rond tafelblad.

foto Broste Copenhagen                                                                         foto Hay                                                                         foto hkliving

Hoeveel personen kunnen er aan tafel?

Hoeveel personen er rondom een tafel passen heeft te maken met verschillende dingen. Als eerste natuurlijk met de diameter van je tafel, dat spreekt voor zich. Hieronder zie je wat ongeveer mogelijk is. Vervolgens hangt het er vanaf hoe breed je stoelen zijn en ook speelt een rol of ze wel of geen armleuningen hebben. Hoe smaller je stoelen, des te meer er om de tafel passen.

foto stedsk

Gemiddeld kun je 70 centimeter ruimte aanhouden per persoon. Daarnaast is de plaatsing van de poot (of de poten) een factor. Bij een tafel met vier poten ben je gebonden aan de ruimtes tussen de poten. Een ronde tafel met één poot in het midden biedt meer vrijheid om de stoelen neer te zetten zoals je wilt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0