5 redenen waarom je planten in huis moet halen

Foto Yi Sk (Unsplash)

Een huis zonder planten? Dat is bijna niet meer voor te stellen. Maar waarom eigenlijk? Ik leg je graag uit waarom je huis niet meer zonder groen kan.

Planten zijn de beste interieuraccessoires voor je huis

De vorm, structuur en de kleur van elke plant is weer anders, dat is waarom planten fantastische interieuraccessoires zijn. Ze fleuren heel gemakkelijk je interieur op, zonder dat het veel moeite kost.

 

Zet een paar bij elkaar op een plank of in de vensterbank en het ziet er al snel gezellig uit! Bijvoorbeeld een Ctenanthe, een bananenplant of een mooie hangplant, zoals de Scindaptus Pictus.

 

Welke planten voor jou geschikt zijn is natuurlijk afhankelijk van je groene vingers! Het gebruiken van planten in plaats van niet-functionele of trendgevoelige interieuraccessoires, past helemaal binnen de trend van het consuminderen/minimaliseren. Ze gaan, als je ze goed verzorgt, jaren mee en je raakt er veel minder snel op uitgekeken

Foto Beazy (Unsplash)

Planten zijn goed voor je gezondheid

Misschien nog wel de beste reden om planten in huis te halen: ze zijn goed voor je gezondheid. Planten zorgen namelijk voor een betere luchtvochtigheid in huis én betere zuurstof.

 

Ook voor je mentale gezondheid zijn planten een goed idee. Ze zorgen voor een betere gemoedstoestand. Dat komt doordat planten – en natuur in het algemeen – een stress verminderende werking hebben. En ook de groene kleur werkt rustgevend!

Foto Dex Ezekiel (Unsplash)

Planten zijn relatief ‘goedkope’ opvullers

Een bijkomend voordeel is dat planten een relatief goedkope manier zijn om je huis aan te kleden. Voor een paar euro heb je al een mooi exemplaar. De grotere planten zijn dan wat duurder, maar ook dat kun je anders aanpakken.

 

Koop bijvoorbeeld een plant in een kleine variant (dat scheelt geld) en laat deze zelf uitgroeien tot een groot exemplaar. Let er dan wel op dat de kleinere variant wel groter kán worden en dat het een plant is die redelijk snel groeit.

 

Zo kun je ook zelf stekjes opkweken tot grote planten. Pilea’s (pannenkoekplant) zijn daar heel erg geschikt voor. Hier lees je tips over het stekken van een pannenkoekplant. Op Facebook bijvoorbeeld, vind je speciale ruilpagina’s waar je plantenstekjes kunt ruilen.

 

Verder kun je ook de aanbiedingen in de gaten houden, van bijvoorbeeld de Aldi of de Lidl. Daar verkopen ze ook geregeld (grote) planten voor een prikkie.

 

Een andere optie is het adopteren van een plant. Van de buren, je oma, of iemand anders die graag van zijn plant af wil. Ook op Marktplaats kun je vaak mooie kamerplanten vinden.

 

Een bloempot hoeft ook niet duur te zijn. Een standaard terracotta pot is goedkoop en makkelijk zelf te pimpen zodat het in jouw interieur past. En vergeet kringloopwinkels niet. Hier staan ook genoeg bloempotten die met een likje verf weer jaren mee kunnen.

Foto Brina Blum (Unsplash)

Het zijn levende eyecatchers

Planten zijn dus ideaal om je huis gezellig te maken en om eventueel ruimte mee ‘op te vullen’. Maar je kunt een plant ook echt een eyecatcher laten zijn. Heb je een mooie hoge ruimte in huis? Dan misstaat een grote binnenplant of boom niet. En hoe groter hij is, hoe meer het echt een statement wordt. Bovendien geeft zo’n plant of boom de kamer heel veel sfeer.

Foto Sven Brandsma (Unsplash)

Planten geven kleur aan je interieur

Planten zijn dé manier om makkelijk kleur toe te voegen aan je interieur. En dat is niet ‘gewoon’ groen. Kijk maar eens goed naar je planten, de ene is meer grijzig, de andere is weer heel donkergroen, lichtgroen, fel gekleurd, egaal of juist gespikkeld of gestreept. En dan heb je ook nog planten met gekleurde bloemen of gekleurde bladeren. Door deze variatie aan kleuren en patronen zijn planten perfect om je interieur mee te boosten.

Foto Sven Brandsma (Unsplash)

Reactie schrijven

Commentaren: 0