Tips voor het opknappen van houten meubels

Foto Flexa

Heb je een mooie houten stoel of houten kast op de kop getikt, maar kan het item wel een opknapbeurt gebruiken? Ik geef je graag tips over het opknappen en verven van houten meubels.

Stap 1: oude verflagen verwijderen

Om het beste resultaat te behalen, is het van belang om het meubel eerst helemaal te schuren. Oude verflagen kun je met een schuurmachine of met de hand eraf schuren. Kies hiervoor een grove korrel van ongeveer P60. Zorg er wel voor dat je in de richting van de houtnerf mee schuurt. Daarna schuur je het nog wat fijner op met een korrel van ongeveer P80-120, om het meubel klaar te maken voor de grondverf. Mocht de oude verflaag er nog heel goed uit zien, dan kun je ervoor kiezen het meubel alleen licht op te schuren, in plaats van de hele laklaag te verwijderen. Doe dit dan met een fijne korrel van ongeveer P120-180.

Hele oude en/of dikke verflagen laten zich niet altijd goed schuren. In dat geval kan een afbijtmiddel uitkomst bieden, maar echt alleen als laatste redmiddel. Smeer het in, even wachten en vervolgens kun je de laag er af krabben. Dit is niet het leukste klusje omdat afbijt erg agressief kan zijn, dus zorg ervoor dat je dit buiten doet of in een goed geventileerde ruimte. Schuur daarna het meubel nog even na.

Stap 2: beschadigingen bijwerken

Kleine gaatjes en oneffenheden in het hout kun je opvullen met houtvuller. Dit is een kneedbaar goedje waarmee je de gaten kunt vullen. Dit is een ideale basis voor wanneer je het meubel opnieuw wilt verven. Mocht je het meubel niet willen verven, kies dan voor een vuller die qua kleur goed aansluit op de huidige houtkleur. Na een paar uur drogen is de houtvuller genoeg uitgehard om verder te gaan met de afwerking. Schuur het deel waar de houtvuller zit, nog even goed na.

Stap 3: ontvet

Wanneer je meubel helemaal kaal en geschuurd is, kun je hem gaan ontvetten met een sopje. Een tip; gebruik hiervoor ontvetter St Marc. Dit is een grote fles met groen ontvettingsmiddel, welke je onder meer bij de bouwmarkt kunt vinden.

Stap 4: kies de juiste afwerking

En dan de laatste stap en vooral de leukste stap, het geven van een nieuwe kleur aan je meubel. Zet het wel eerst in de grondverf. Het makkelijkst is om de grondverf te laten mengen in dezelfde kleur als de uiteindelijke lak. Hierdoor krijg je sneller een goede dekking.

 

Na de grondlaag schuur je het meubel nog even licht op met een fijn schuurpapier van ongeveer P120-180. Weer even stof- en vetvrij maken en dan kan de laklaag worden aangebracht. Mocht het nog niet helemaal goed dekken, dan kun je nog een extra laklaag aanbrengen nadat de eerste goed is gedroogd. Schuur tussendoor nog even met een super fijne korrel van ongeveer P200-240. Even wachten tot alles goed is gedroogd en je meubel kan weer jaren mee!

 

Tip: Flexa heeft onlangs nieuwe verf op de markt gebracht: Flexa Mooi Makkelijk voor meubels. Deze meubelverf is grondverf én lak ineen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Het verplaatsen van meubels is tijdrovend en soms frustrerend, vooral als je halverwege ontdekt dat het toch niet werkt. Gelukkig is er een slimme en eenvoudige manier om dit eerst te testen zonder zware meubels te sjouwen: namelijk door ‘te schuiven’ op een plattegrond met papieren meubeltjes op schaal!

 

De voordelen van schuiven op papier 

Vaak begin je meteen met het fysiek verplaatsen van meubels, maar dat kost veel tijd en energie. Door eerst op papier te experimenteren:

 

• Bespaar je tijd en moeite en geen gesjouw met zware meubels.

• Voorkom je beschadigingen aan vloeren en muren.

• Kun je meerdere opstellingen gemakkelijk testen. 

• Geeft een handig overzicht en helpt bij betere keuzes.

 

Met  de uitknipbare 2D-meubeltjes van Stedsk kun je eenvoudig verschillende indelingen testen op papier en de perfecte opstelling vinden voor jouw woonkamer, slaapkamer, badkamer of keuken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat doet!

 

Looproutes maken je indeling praktisch

 

Vaak denk je niet na over de ‘looproutes’  wanneer je je huis indeelt, maar wanneer je op papier met je indeling bezig gaat, is het wel handig om er even bij stil te staan. Looproutes zijn letterlijk de routes die je loopt door je woning. Bijvoorbeeld van de bank naar de keuken om wat drinken te halen of gewoon van deur tot deur.

 

De routes die je vaak aflegt, zouden het liefst vrij recht toe, recht aan moeten zijn. Dus dat je niet eerst overal omheen moet lopen en dus slingerend je huis doorgaat. Bij een indeling op een plattegrond kun je dit gemakkelijk testen door lijntjes te trekken van de ‘routes’ die je zou nemen van A naar B en dan kijken of deze logisch zijn. 

 

Het liefst breng je eerst alle looproutes in kaart tussen de deuren en functies en kijk je daarna welke ruimte erover blijft om je meubels neer te zetten.

 

Zorg er in ieder geval voor dat je niet elke keer bijna ergens tegenaan botst, zoals een bank direct achter een deur of een plant precies om de hoek. 

 

Zichtlijnen zijn belangrijk

 

Voor een fijne indeling is het ook belangrijk om rekening te houden met zichtlijnen. Daarmee wordt bedoelt  wat je wel of niet ziet als je bijvoorbeeld op de bank zit, aan tafel of een kamer binnenloopt. Dat kan heel bepalend zijn voor hoe de indeling en de ruimte aanvoelt. Een aantal voorbeelden:

  • Kun je de hele ruimte overzien wanneer je binnenkomt?
  • Zit je met je gezicht richting de deur/ingang van de ruimte of juist met je rug er naartoe (wat we vaak niet als prettig ervaren. Datzelfde geldt voor hoe je bed in je slaapkamer is gesitueerd.)
  • Kun je vanaf de bank en de fauteuils de tv goed zien?
  • Vanaf waar heb je zicht op de haard?
  • Zit je vanaf de bank naar de vuile vaat op het aanrecht te kijken?
  • Heb je goed zicht op de kinderspeelplek wanneer je bijvoorbeeld aan het koken bent?
  • Heb je vanaf de bank een fijn uitzicht naar buiten of staat je bank met de rug naar de ramen? 
  • Heb je vanaf de keuken wel of geen zicht op de zithoek of de eethoek?
  • Kijk je vanaf de bank graag naar de ene hoek van de straat/tuin of liever naar de andere kant? 

Bepaal hierbij vooral zelf wat jij belangrijk en prettig vindt. 

 

Houd rekening met de juiste tussenruimtes

 

Om een indeling werkbaar te laten zijn, is het goed om rekening te houden met een aantal handige maten. Zo voorkom je dat je indeling te krap of onpraktisch wordt. Een aantal tips:

 

  • Loopruimte: neem minimaal 70-90 cm voor een goede doorloop. Om gemakkelijk tussen meubels bij de zithoek door te kunnen lopen is 50-60 cm voldoende.
  • Conversatieafstand: houd ongeveer 250-300 cm afstand tussen twee banken of een bank en een fauteuil om een fijn gesprek te kunnen voeren.
  • Tussenruimte tussen bank en salontafel: ongeveer 30-50 cm, zo kun je er gemakkelijk bij. 
  • Eethoek: zorg voor minimaal 70 cm ruimte achter stoelen om deze naar achteren te kunnen schuiven, bijvoorbeeld wanneer je tafel vlak bij een muur of een ander meubel staat. 
  • Tussenruimte keuken: tussen twee tegenoverliggende kasten, aanrecht, een kookeiland of een muur is 120 cm een ideale tussenruimte.  
  • Ideale afstand van de bank naar de tv:   2-3x de schermdiagonaal van je tv.
  • Slaapkamer: het liefst 70 cm ruimte om gemakkelijk  je bed uit te kunnen komen.

 

Het begint met een goede plattegrond op schaal

 

De basis van een goede indeling begint bij een goede plattegrond op de juiste schaal. Dit kan een bestaande bouwtekening zijn, een Funda plattegrond of je tekent er zelf één. Zorg er wel voor dat je plattegrond goed op schaal is, om er voor te zorgen dat je alles nauwkeurig kunt tekenen. Een handige schaal is 1:50, deze is goed overzichtelijk en handzaam.

 

Schaal 1:50 betekent dat 1 cm op papier is gelijk aan 50 cm in de werkelijkheid. Dus twee centimeter op papier is dan in het echt één meter. 

 

Zelf een plattegrond tekenen?

• Maak eerst een globale schets van de ruimte. Dit komt nog niet zo precies.

• Meet daarna de ruimte op met een rolmaat of laser afstandsmeter. Meet de wanden en noteer waar de ramen, deuren en vaste elementen zoals een open haard of radiator zijn. Schrijf al deze maten op de globale plattegrond. 

• Teken de plattegrond daarna netjes uit op schaal 1:50. Ruitjes papier is hier heel handig voor! En voor het tekenen zelf kun je een fineliner (bijvoorbeeld 0.3 of 0.5) gebruiken en een geodriehoek (dan weet je zeker dat je hoeken haaks zijn). 

 

Let op: een Funda plattegrond of een oude bouwtekening is niet altijd helemaal correct, dus het kan handig zijn om hem nog even te checken. En meet je geprinte of zelfgemaakte plattegrond altijd even na of het klopt om fouten te voorkomen.

 

Knip, schuif en creëer jouw ideale woningindeling in een handomdraai!

 

Nu komt het leuke deel! Met de uitknipbare meubeltjes van Stedsk (op schaal 1:50) kun je eindeloos schuiven, puzzelen en experimenteren tot je de perfecte indeling hebt gevonden. Van banken tot bedden, van keukens tot vloerkleden – en zelfs planten voor die finishing touch. Met meer dan 300 verschillende elementen heb je alles wat je nodig hebt om jouw ruimte vorm te geven. 

 

Zo gebruik je ze:

• Knip de meubels uit en schuif ze over je plattegrond.

• Experimenteer met verschillende opstellingen en kijk welke het beste werkt.

• Test of je looproutes logisch blijven, of er voldoende tussenruimte is en of het zicht op ramen of de haard goed blijft.

 

Ga zelf aan de slag!

 

Wil jij nu ook zelf eenvoudig de perfecte indeling maken? Download dan de set met meer dan 300 verschillende knipmeubeltjes van Stedsk en puzzel zelf met jouw ideale opstelling.

 

Veel succes en vooral: veel plezier met schuiven en experimenteren!