Tips voor het opknappen van houten meubels

Foto Flexa

Heb je een mooie houten stoel of houten kast op de kop getikt, maar kan het item wel een opknapbeurt gebruiken? Ik geef je graag tips over het opknappen en verven van houten meubels.

Stap 1: oude verflagen verwijderen

Om het beste resultaat te behalen, is het van belang om het meubel eerst helemaal te schuren. Oude verflagen kun je met een schuurmachine of met de hand eraf schuren. Kies hiervoor een grove korrel van ongeveer P60. Zorg er wel voor dat je in de richting van de houtnerf mee schuurt. Daarna schuur je het nog wat fijner op met een korrel van ongeveer P80-120, om het meubel klaar te maken voor de grondverf. Mocht de oude verflaag er nog heel goed uit zien, dan kun je ervoor kiezen het meubel alleen licht op te schuren, in plaats van de hele laklaag te verwijderen. Doe dit dan met een fijne korrel van ongeveer P120-180.

Hele oude en/of dikke verflagen laten zich niet altijd goed schuren. In dat geval kan een afbijtmiddel uitkomst bieden, maar echt alleen als laatste redmiddel. Smeer het in, even wachten en vervolgens kun je de laag er af krabben. Dit is niet het leukste klusje omdat afbijt erg agressief kan zijn, dus zorg ervoor dat je dit buiten doet of in een goed geventileerde ruimte. Schuur daarna het meubel nog even na.

Stap 2: beschadigingen bijwerken

Kleine gaatjes en oneffenheden in het hout kun je opvullen met houtvuller. Dit is een kneedbaar goedje waarmee je de gaten kunt vullen. Dit is een ideale basis voor wanneer je het meubel opnieuw wilt verven. Mocht je het meubel niet willen verven, kies dan voor een vuller die qua kleur goed aansluit op de huidige houtkleur. Na een paar uur drogen is de houtvuller genoeg uitgehard om verder te gaan met de afwerking. Schuur het deel waar de houtvuller zit, nog even goed na.

Stap 3: ontvet

Wanneer je meubel helemaal kaal en geschuurd is, kun je hem gaan ontvetten met een sopje. Een tip; gebruik hiervoor ontvetter St Marc. Dit is een grote fles met groen ontvettingsmiddel, welke je onder meer bij de bouwmarkt kunt vinden.

Stap 4: kies de juiste afwerking

En dan de laatste stap en vooral de leukste stap, het geven van een nieuwe kleur aan je meubel. Zet het wel eerst in de grondverf. Het makkelijkst is om de grondverf te laten mengen in dezelfde kleur als de uiteindelijke lak. Hierdoor krijg je sneller een goede dekking.

 

Na de grondlaag schuur je het meubel nog even licht op met een fijn schuurpapier van ongeveer P120-180. Weer even stof- en vetvrij maken en dan kan de laklaag worden aangebracht. Mocht het nog niet helemaal goed dekken, dan kun je nog een extra laklaag aanbrengen nadat de eerste goed is gedroogd. Schuur tussendoor nog even met een super fijne korrel van ongeveer P200-240. Even wachten tot alles goed is gedroogd en je meubel kan weer jaren mee!

 

Tip: Flexa heeft onlangs nieuwe verf op de markt gebracht: Flexa Mooi Makkelijk voor meubels. Deze meubelverf is grondverf én lak ineen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0