Donkere kamer? 7 tips voor meer lichtinval

Foto Unsplash

Licht heeft heel veel invloed op de sfeer van je interieur. Een ruimte is het aantrekkelijkst als er veel zonlicht binnenkomt. Is dat bij jou niet het geval? Ik geef graag een aantal tips over hoe je optimaal gebruik kunt maken van lichtinval.

Blokkeer je ramen zo weinig mogelijk

Foto Flexa

Wanneer je zoveel mogelijk licht naar binnen wilt laten schijnen moet je kozijnen en vensterbanken zo open mogelijk houden. Plaats dus geen meubels voor je ramen, maar situeer je interieur zo dat het licht de kans krijgt om ver je kamer in te kunnen schijnen, zonder dat het geblokkeerd wordt door een obstakel. Zet dus niet je vensterbank vol met planten of accessoires. Natuurlijk is een compleet lege vensterbank wel een beetje saai, dus je kunt er wel iets in zetten, maar houd de decoratie beperkt en maak het niet te groot. Hetzelfde geldt voor de begroeiing aan de andere kant van je vensterbank, namelijk in je tuin. Zorg ervoor dat er geen grote planten of bomen voor je ramen staan die het licht tegenhouden.

Zoveel mogelijk ramen

Meer ramen betekent direct meer licht. Heb je de mogelijkheid om je ramen en kozijnen te vervangen, kies dan voor grote raampartijen. Vooral als je kamer op het noorden is gericht, kun je met zoveel mogelijk glas het meest profiteren van het licht. En dan het liefst helemaal van boven tot beneden. Mocht je dit niet kunnen realiseren, dan kun je overwegen een lichtkoepel in het dak te laten zetten. Want natuurlijk licht is altijd fijner dan kunstlicht.

één open ruimte

Foto unsplash

Het is fijn om het licht van de ene kant van de kamer helemaal naar de andere kant door te laten schijnen. Daarom hebben we in Nederland ook veel zo genoemde ‘doorzonwoningen’. Soms heb je dan ‘s ochtends de zon op de voorkant staan, en later op de dag aan de achterkant. Dan is het fijn om dit licht zo weinig mogelijk te blokkeren met muren. Je hoeft niet direct alle muren uit je huis te slopen, maar je kunt gemakkelijk een dichte deur tussen twee ruimtes vervangen door een glazen deur, eventueel met mat glas. Dat scheelt al een hoop. Nog mooier is het om een vaste wand vervangen door een volledig glazen wand. Dat is momenteel erg trendy, en zo maak je optimaal gebruik van het licht.

Wit of pastels

Wit reflecteert en doet alles ruimer en lichter lijken. Zwart absorbeert licht waardoor alles kleiner en donkerder wordt. Je wilt juist het (weinige) licht dat binnenkomt zo goed mogelijk benutten. Kies daarom voor witte kozijnen, het liefst in hoogglans verf, gecombineerd met lichte kozijnen. Vermijd donkere kozijnen, want die absorberen juist het licht. Daarnaast kun je de kleuren op de muren ook het beste licht houden. Natuurlijk hoeft niet alles spierwit. Pasteltinten werken ook prima.

Ga voor dichte, gladde en glanzende materialen

Gladde, glanzende en lichte oppervlakten, zoals glimmende tegels, weerkaatsen licht en werken als een spiegel. Of kies een lichte, glanzende vloer zodat deze het licht fijn door je kamer kan reflecteren. Maar ook een mooie kast of een keuken in hoogglans weerkaatsten licht. Wanden kun je het beste heel glad laten stuken. Een grove korrel zorgt namelijk voor schaduwwerking op de muur, waardoor het donkerder oogt dan een heel strakke wand. Nog een trucje: hang een spiegel op om het licht te weerkaatsen. Dat kan ook een fijn, ruimtelijk effect geven.

Kies luchtige meubels

Foto unsplash

Houd ook rekening met de keuze van je meubels wanneer je niet gezegend bent met een licht huis. Zware, massieve meubels blokkeren de lichtinval. Kies voor luchtige meubels die hoger op pootjes staan. Zo kan het licht er makkelijker onderdoor schijnen, waardoor alles ruimer lijkt. Maak verder gebruik van materialen die licht doorlaten, zoals een opengewerkte rotanstoel, een spijlenstoel of een slanke bank. Of denk aan een luchtige salontafel van glas of ééntje met hoge, ranke pootjes. Wil je graag een kast als roomdivider? Kies dan een uitvoering met open vakken in plaats van een dichte variant. Hoe meer het licht om en door je meubels heen kan schijnen, hoe lichter de ruimte blijft.

Houd rekening met je raambekleding

Foto Luxaflex

Laat raambekleding zo weinig mogelijk vóór je raam hangen. Heb je gordijnen? Zorg er dan voor dat de rails of roedes breed genoeg zijn dat je de gordijnen helemaal naast je ramen kunt schuiven. Zo voorkom je dat het gordijn wanneer het open is, alsnog licht tegenhoudt. Kies je voor een vouwgordijn, besef dan dat die, ongeacht of hij open of dicht is, altijd deels voor je raam hangt. Dat is dus niet ideaal als je graag meer licht in huis wilt. Mocht je wel iets voor je ramen willen hangen, kies dan voor witte lamellen, horizontaal of verticaal. Daarmee kun je, met de juiste afstelling, het licht zo je kamer in reflecteren. En bij de keuze van raambekleding geldt ook; hoe lichter van kleur, hoe beter.