Duurzame vloeren, net even anders

Bron; Forbo

Bij een vloer van bamboe, linoleum, kurk of vloerbedekking van sisal word je misschien niet direct enthousiast. Maar ze zijn super duurzaam en ook voor thuis zijn er hele mooie toepassingen. Ik inspireer je graag.

bamboe vloer

Bamboe vloeren worden in verschillende varianten gemaakt. In brede of smalle planken of juist in hele dunne strips. Sommige vloeren hebben hierdoor heel duidelijk een bamboe structuur en anderen juist weer niet. Je kunt het onbehandeld laten, lakken of in de olie zetten. Ook dat maakt deze houtsoort heel gevarieerd!

 

Het heeft misschien nog niet echt een hip imago, maar we zullen bamboe vloeren steeds vaker zien en ook in veel verschillende toepassingen. Het is een vloer waarmee je veel mooie dingen kunt doen en is daardoor heel geschikt voor thuis!

linoleum vloer

Linoleum kennen de meeste mensen van openbare gebouwen zoals scholen of ziekenhuizen. Maar ook voor thuis is het een ideale, en vooral creatieve vloer. Egaal, met wolkjes of spikkels of door het combineren van kleuren en patronen kun je je interieur een heel eigen sfeer geven.

bron; forbo

Maar wat is het nou precies? Linoleum wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals hars, lijnolie, houtmeel, kurk, kalk, jute (de kenmerkende achterzijde) en milieuvriendelijke pigmenten. Daarom is het hartstikke duurzaam! En dankzij deze goede materialen gaat het ook nog eens jaren mee.

 

De vloeren zijn heel makkelijk schoon te houden, bestand tegen water en vergen nauwelijks onderhoud. Ideaal dus in een huishouden met kinderen en/of huisdieren. En je zou het niet verwachten, maar de click variant kun je zelf leggen.

bron; forbo

Natuurlijke vloerbedekking

Geen glanzende synthetische vloerbedekking, maar een vloerbedekking van natuurlijke vezels. Een betere keuze voor ons milieu. En een natuurlijke look die ook perfect past binnen de huidige (botanische) trends.

 

Deze vloerbedekking kan van verschillende vezels worden gemaakt, zoals kokos, wol, sisal, jute, zeegras of berggras. Keuze genoeg dus, binnen deze groep vloerbedekkingen. En dan zijn er ook nog eens allerlei verschillende weefpatronen.

 

Elke vezel heeft weer andere eigenschappen. Wol is het zachtst. En jute is dan weer zachter dan sisal. Maar sisal is niet zo ruw als kokos. Zeegras is dan weer heel erg sterk en zelfs geschikt voor natte ruimtes. Berggras kan, ondanks dat het een waterplant is, weer niet goed tegen vocht. Het is even zoeken, maar mocht je voor een natuurlijk tapijt kiezen, dan wil je niet meer anders!

bron; cunera

kurk vloer

Kurk heeft een hele eigen uitstraling: je houdt ervan of je houdt er niet van. Mocht het je aanspreken, dan is het een hele fijne vloer voor thuis. Je kunt het in verschillende kleuren beitsen zodat het ook bij elk interieur past.

 

Kurk is 100% natuurlijk. En het grootste voordeel van kurk is dat er geen bomen voor gekapt hoeven worden, ze gebruiken namelijk alleen de schors van de kurkeik. Deze schors herstelt binnen een paar jaar vanzelf, waardoor het een hele duurzame bron is.

Als vloer is kurk ideaal, het isoleert goed, is anti-allergisch, dempt geluid en voelt lekker warm aan je voeten. Je kunt het zelfs in de badkamer gebruiken, omdat het waterafstotend is. En wat een fijne sfeer zal je badkamer van dit warme materiaal krijgen!

 

Het lijstje goede eigenschappen gaat nog verder. Het is ook erg comfortabel, veerkrachtig en geschikt voor vloerverwarming. Dat maakt het ook de perfecte vloer voor een kinder- of speelkamer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0