Lichtinval op je thuiswerkplek: tips voor de beste opstelling

Foto Hay

We werken tegenwoordig veel thuis en daarom is het goed om wat extra aandacht aan je thuiswerkplek te geven. Lichtinval speelt een belangrijke rol. Want waar kun je het beste je bureau neerzetten ten opzichte van een raam? Ik help je op weg.

Een inkoppertje wellicht, maar goed om nog even aan te halen: daglicht is het beste licht om bij te werken. Niet alleen zorgt het ervoor dat je je beeldscherm en papierwerk goed kunt zien, het houdt je ook alert en productief. Daarom is het belangrijk om je bureau zo dicht mogelijk bij een raam neer te zetten, zodat je het beste kunt profiteren van natuurlijk daglicht.

Licht van achteren

Foto Hay

Laten we beginnen met de minst gunstige situatie. Het plaatsen van een bureau waarbij je daglicht van achteren hebt, is het minst ideaal. Wanneer je met je rug naar het raam zit, werp je een schaduw op je bureau en dus ook op je beeldscherm. Deze schaduw kan erg vervelend zijn en het zicht op het scherm verminderen. En wanneer de zon net schuin achter je rug langs schijnt, kan het licht juist recht op je scherm vallen met als gevolg dat je nog minder ziet.

Licht van voren

Het klinkt natuurlijk erg leuk; je bureau naar het raam gericht. Zo kun je heerlijk naar buitenkijken. Maar naast het feit dat je hierdoor snel bent afgeleid door wat er buiten gebeurt, is het qua lichtinval niet heel praktisch. Als de zon fel schijnt, is het contrast met je beeldscherm erg groot waardoor het scherm moeilijk zichtbaar kan zijn. Dit is slecht voor je ogen omdat ze door het constante schakelen – tussen het donkere beeldscherm en het felle zonlicht – snel vermoeid raken en dat kan dan weer hoofdpijn veroorzaken. Deze opstelling is dus ook niet altijd ideaal. Mocht het niet anders kunnen, zet je bureau dan het liefst wat verder van het raam af.

Licht van de zijkant

Foto Hay

De beste optie? Zet je bureau dwars van het raam. Zo valt het daglicht vanaf de zijkant naar binnen op je werkplek. Op deze manier vang je dus wel licht op je bureau, maar zonder dat het hinderlijk is voor je beeldscherm en je ogen. Ook geeft het de minste schaduwwerking.

Nuance

Natuurlijk hangt het bij deze opstellingen er wel vanaf hoeveel daglicht er precies naar binnen valt, en dus hoe hinderlijk een bepaalde opstelling kan zijn. Want staan er hoge gebouwen of bomen voor je raam, dan kan het zijn dat het zonlicht minder hinderlijk en fel is dan wanneer je een weids uitzicht hebt. En het tijdstip en de stand van de zon spelen hierin ook een rol. Al met al is het belangrijk om eens goed naar de opstelling van je werkplek en het invallende daglicht te kijken.

Foto Muuto

Mocht je echt geen keus hebben in de opstelling van je werkplek ten opzichte van het raam, dan zijn er in ieder geval een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden of wat je in je voordeel kunt gebruiken;

  • Zorg voor zo weinig mogelijk schaduwwerking op je bureau en je beeldscherm. Eventueel kun je, ook overdag, je werkplek wat extra bijlichten met een bureaulamp zodat er minder lichtcontract ontstaat.
  • Fel zonlicht kun je altijd wat beperken met goede raambekleding. Denk bijvoorbeeld aan jaloezieën, daarmee kun je de richting waarmee het licht invalt bijsturen. Of hang een lichte vitrage voor het raam om het licht op het felste moment te kunnen temperen.
  • Onthoud dat lichte en glanzende oppervlaktes licht meer weerkaatsen dan donkere en matte oppervlaktes. Heb je veel last van fel licht? Kies dan niet voor een glanzend, wit bureaublad, maar liever een matte, donkere zodat je minder last hebt van de weerkaatsing van het licht. Dit geldt ook voor witte muren. Deze weerkaatsten meer licht, terwijl donkere wanden juist het felle daglicht wat kunnen temperen.