Hoe kies je een bank die past bij jouw gezin?

Foto: Unsplash Nathan Oakley

Een nieuwe bank uitkiezen klinkt leuk, maar het kan een hele opgave zijn! De keuze is reuze waardoor je soms niet meer weer waar je moet beginnen. Ik geef je graag wat handvaten en tips om jouw keuze makkelijker te maken. 

functie

Als eerst is het goed om te na te denken waarvoor en vooral ook voor wie je een nieuwe bank aanschaft. Wie gaan er gebruik van maken en op welke manier willen zij er op zitten, hangen en liggen? En niet elk gezinslid heeft dezelfde eisen qua functie. Papa wil er even lekker een dutje op kunnen doen, de kinderen willen er graag relaxt op kunnen ‘netflixen’ en mama wil er relaxt een boek kunnen lezen. Is het voor jullie als gezin of ook voor de visite? Want een lekkere ‘hangbank’ is leuk voor het gezin maar opa en oma zullen het vast wat minder kunnen waarderen.

vorm

Zodra je weet welke functie je bank binnen jouw gezin hebt, kun je gaan kijken naar de vorm. Deze bepaald vooral hoe je de bank gaat gebruiken en hoe deze praktisch bij jullie wensen aansluit. 

 

We onderscheiden daarin de ‘gewone’ rechte zitbank, de hoekbank, een bank met een chaise longue/longchair of een modulaire bank. 

 

De rechte bank

Een rechte bank is de meest gangbare bank en is vaak verkrijgbaar als 2,5 zits tot 3,5 zits. Hier heb je veel praktische ruimte om samen te zitten. Een rechte bank kun je alle verschillende soorten en maten krijgen en daardoor is er voor elk gezin wel een bank die bij de wensen aansluit. 

 

Een hoekbank of een chaise longue

Een bank met een chaise longue of een hoekbank klinken vaak leuk, maar welke kies je? Als je echt meer zitplekken wilt winnen is een hoekbank beter dan een chaise longue, omdat deze laatste vooral bedoelt is om lekker je benen rechtuit te kunnen doen. Dus daar win je geen extra zitplek mee. Met een hoek wel, mits de bank ook echt een goede hoek maakt om nog een paar kontjes kwijt te kunnen. Houd er wel rekening mee dat het hoekje zelf niet een ideale zitplaats is omdat je je benen niet zo goed kwijt kunt. Dus wil je een hoekbank voor meer ruimte, kies dan direct een goede lange hoek. 

 

De modulaire bank

Wil je de vorm en afmeting van je bank zelf willen bepalen, kies dan een modulaire bank! Hierbij kun je zelf alle onderdelen aan elkaar koppelen zodat hij precies bij jouw wensen aansluit. Zo kun je hem zo lang en gek maken als jezelf wilt. 

 

Je hebt bij modulaire banken vaak ook veel opties qua afmetingen van een chaise longue (bijvoorbeeld voor 1 persoon, of zelfs om 2 personen de benen lang uit te kunnen doen) maar ook extra poefs, verschillende afmetingen zitdelen. Zo kun je elke gekke vorm of afmeting maken die je zelf wilt. En nog een voordeel; je kunt de onderdelen blijvend aanpassen naar je wensen van dat moment! Dus heel flexibel! 

 

De meeste modulaire hebben wel een vrij diepe, relaxte zit. En daarnaast ogen ze vaak vrij massief, met hun grove leuningen en korte pootjes. Dus bedenk van te voren wel goed of dit past binnen jullie ruimte. 

 

Foto: Unsplash Blocks / Inside Weather / Nathan Oakley

kleur

De kleur van een bank is vooral een kwestie van smaak. Maar de meeste mensen kiezen toch voor safe, namelijk een grijze bank. Dit is een begrijpelijke keuze omdat het een meubelstuk is wat (vaak) lang mee moet gaan, en daarnaast ook moet blijven passen bij de rest van het interieur en trends. Je kunt de bank altijd opvrolijken door leuke kussens en een goed vloerkleed erbij te kiezen. Zo hoeft het geheel zeker niet saai te worden! 

 

Maar een gekleurde bank kan wel een echte eyecather voor je interieur zijn! Kies dan alleen wel een kleur waarvan je zeker weet dat je hem lang mooi zult vinden en hem goed kunt combineren met rest van je interieursmaak. 

 

textiel

Naast dat een bank er leuk uit moet zien, is de stofkeuze ook erg belangrijk. De stof krijgt een boel te verduren en daar moet het wel goed tegen bestand zijn!

Daarom is het goed om te kijken naar de kwaliteit van een stof. Deze wordt bepaald door de sterkte van de stof (Martindale), de pillingwaarde en de lichtechtheid. 

 

Martindale

Het aantal Martindale is belangrijk als het gaat om de sterke en de slijtvastheid van een stof. De waarde hiervan wordt bepaald door een test waarbij het gebruik van de stof wordt nagebootst. Hoe langer het duurt voor de stof slijt tijdens deze test, hoe hoger de waarde is die de stof krijgt. Dus hoe hoger de Martindale waarde, hoe steviger de stof! 

 

Voor je bank thuis is een waarde tussen 20.000-50.000 Martindale prima! 

 

Pilling

Ondanks dat een stof heel sterk kan zijn, kan het nog wel gaan pillen. Dat wil zeggen; gaan pluizen. Dat wil je liever ook zo lang mogelijk uitstellen! Daarom wordt textiel ook hierop getest door middel van de Pilling Score. Deze score telt van 1 tot 5. Bij één kun je er vanuit gaan dat de stof gaat pillen en bij een score van 5 is dat zeer onwaarschijnlijk. 

 

Lichtechtheid

Vooral wanneer je bank vlak bij een raam komt te staan, is het wel goed om te weten wat de lichtechtheid van de stof is. Want door zonlicht kan stof namelijk gaan verkleuren. De lichtechtheid van een stof wordt aangegeven door een schaal van 1 tot 8. Bij een score van 1 zal de stof zeer waarschijnlijk gaan verkleuren en bij een score van 8 is dat weer zeer onwaarschijnlijk. Altijd goed te weten voordat je een bank vol in de zon neerzet! 

onderhoud

Het standaard onderhoud bestaat vooral uit het wekelijks stofzuigen van je bank. Gebruik hiervoor het liefst een opzetborstel voor je stofzuigen speciaal gemaakt voor meubels. Door je bank stof te zuigen verminder je ook de snelheid waarmee je stof zou kunnen gaan pillen. 

 

Om je bank tegen vlekken te beschermen is het verstandig om je bank te laten impregneren. Dat houdt in dat de stof wordt behandelt met een goedje waardoor je vlekken makkelijker uit de stof kunt boenen. Dat is wel zo fijn, helemaal bij kinderen of huisdieren! 

 

Nog een tip; als je bang bent voor vlekken, bijvoorbeeld bij kinderen, kun je beter voor een wat gemêleerdere stof kiezen. Zo vallen eventuele vlekken minder snel op. 

 

Stoffen met een werkje erin, of met hoge polen (zoals boucle) houden gemakkelijker vuil en kruimels vast. En deze stoffen zijn juist weer wat onhandiger schoon te maken. 

 

nog meer tips en opmerkingen

  • Een bank op pootjes oogt veel luchtiger en kleiner dan een bank zonder pootjes. 
  • Mocht je een bank online kopen, vraag dan eerst stofstaaltjes aan om thuis te kunnen bekijken en teken/plak (met tape) van te voren de afmeting van de bank uit op de vloer. Zo weet je zeker dat de bank qua kleur en formaat past, en dan is het alleen nog testen of hij ook lekker zit!
  • Hoe dieper de zit, hoe relaxter de bank.
  • De rugleuning is bij een relaxbank vaak wat hoger zodat je er lekker tegenaan kunt hangen. Een korte rugleuning en een minder diepe zit zorgen voor een actievere houding, en is dus wat meer geschikt voor de visite of wanneer jezelf graag goed rechtop wilt zitten om tv te kijken of een goed boek te lezen.
  • Test een bank altijd met alle gezinsleden. Gezinsleden met korte benen ervaren een bank heel anders dan iemand met lange benen. 
  • Een bank die precies binnen de ruimte past zal veel massiever lijken dan wanneer het vrij in de ruimte staat.