· 

Terrazzo in je interieur - Wonen&Co

Bron: dzek

Heb jij het al gespot? Het vrolijk gespikkelde terrazzo maakte begin dit jaar een herintrede in de interieurwereld. Het is voornamelijk bekend van de aanrechtbladen en oude vloeren,  maar deze nieuwe trend gaan we in veel meer dingen terug zien. Ik vertel je er graag meer over.

Wat is terrazzo?

Bron: dzek

Terrazzo, ofwel granito, is gespikkeld steen gemaakt uit restmateriaal van marmer, graniet of glassnippers, gegoten in (gekleurd) beton. Het is verkrijgbaar in eindeloos veel kleuren en variaties. Vroeger werd terrazzo gebruikt als goed alternatief voor marmer omdat het veel goedkoper is.  Je kunt het daarom nog tegenkomen in oude gebouwen, zoals stations of schoolgebouwen. In woonhuizen werd het vooral in de hal en de keuken toegepast als vloer of als aanrechtblad. 

Bron: zunica.com 

Ondanks dat terrazzo nu marmer uit onze huizen verdrijft, hebben we het materiaal wel te danken aan de marmerproductie. Het werd namelijk in de vijftiende eeuw ontdekt door marmerbewerkers in Venetië. Zij gebruikten als eersten het restmateriaal van marmer voor het aanleggen van terrassen rondom hun woningen. Vandaar dat het materiaal de Italiaanse naam ‘terrazzo’ heeft gekregen.

Terrazzo in je interieur

Bron: Ferm Living

Bron: archiexpo

De designers van nu zijn dol op deze nieuwe trend.  En dat is niet zo verwonderlijk aangezien terrazzo een erg duurzaam product is. Ze gebruiken het tegenwoordig voor trappen, wanden, tafelbladen, woonaccessoires, maar de print zien we ook terug in behang en textiel. Het gespikkelde dessin van terrazzo biedt veel mogelijkheden wat betreft kleur en motief, en maakt het voor designers erg interessant om mee te werken.  Daarnaast zijn de eigenschappen van het materiaal gunstig; het is naadloos, stoot- en krasvast en in veel gewenste vormen te gieten en daardoor makkelijker te verwerken dan bijvoorbeeld marmer.

Bron: Herve Goluza

Commentaren: 2
 • #2

  Stedsk (maandag, 24 augustus 2020 15:23)

  Hoi Gwen,

  Bedankt voor je berichtje. Ik zou het zo niet weten, maar je mag altijd even foto van de tafel sturen naar aukje@stedsk.nl.

  Met vriendelijke groet,
  Aukje

 • #1

  Gwen Stroeve (vrijdag, 21 augustus 2020 15:00)

  goedemiddag,
  ik heb een zwart, heel grof gespikkeld terrazzo rond tafelblad, doorsnee ongeveer 115 cm, 2 cm dik,
  op een ronde blankbeuken tafel met 4 poten., ik denk 50er jaren
  ik wil hem graag verkopen,, maar ik heb geen idée van de waarde
  zou u mij daarmee kunnen helpen?
  ik zie uw reactie graag tegemoet,
  bij voorbaat dank, vriendelijke groet,
  Gwen Stroeve