· 

Hoe maak je een lichtplan? - Wonen&Co

Bron: Unsplash

Goede verlichting is essentieel voor een gezellig huis. Wanneer het licht op de juiste plekken valt, zal je merken dat het de sfeer van je interieur enorm ten goede komt. Een lichtplan maken voor in je huis is dus altijd een goed idee. Maar hoe maak je een lichtplan? Ik vertel je hoe in vier stappen. 

Bron; Ikea

Stap 1: Het kiezen van basisverlichting

Bron: cotemaison.fr

Basisverlichting zorgt ervoor dat de gehele ruimte goed wordt verlicht vanaf een centrale plaats in de ruimte. Vaak door een hanglamp aan het plafond zoals boven de tafel, of bij de zithoek door middel van spots of een staande lamp. Deze verlichting heb je misschien niet altijd aan staan, maar het zorgt er wel voor dat overal voldoende licht is wanneer je het nodig hebt. Kies hiervoor lampen die vrij uit kunnen schijnen, dus geen lamp die heel gericht licht geeft. Denk hierbij goed aan het aantal lumen en Kelvin dat je kiest voor de lampenpitten. Voor basisverlichting heb je ongeveer 400-700 lumen nodig, afhankelijk van de afstand van de lamp tot het te belichten gebied.  Lees hier meer over lumen, Kelvin en het kiezen van de juiste lamp. 

Stap 2: Kies functionele verlichting

Bron: stijlvolwonen.nl

Functionele verlichting is erg belangrijk, want je wilt geen slecht verlichte kledingkast of een leeshoek waar je amper de letters van een boek kunt lezen. Functionele verlichting is ‘gericht licht’ en bedoeld om te helpen bij dagelijkse bezigheden zoals lezen, werken of koken. Een handige manier om dit licht toe te passen is door het gebruik van spots, bureaulampen of een leeslamp. Combineer functioneel licht wel met basisverlichting omdat je anders veel schaduwen creëert die het zicht weer kunnen beperken.  Kies voor de functionele lamp een hoog getal lumen en Kelvin, zodat je voldoende helder licht hebt. 

Stap 3: Voeg accentverlichting toe

Bron: het-atelier.eu

Accentverlichting zorgt ervoor dat mooie objecten of details worden uitgelicht. Zoals een schilderij, een plant of een bijzonder architectonisch element in een woning. Je vestigt de aandacht erop door er bijvoorbeeld een spot of een wandlamp op te richten. Pas wel op dat je dit accent niet te groot maakt, want hoe groter het accent, hoe minder sterk het naar voren komt. 

Stap 4: Maak het af met sfeerverlichting

Bron; crdecoration.com

De naam zegt het eigenlijk al: sfeerverlichting gaat over het creëren van sfeer in je woning. Bij sfeerlicht kun je denken aan een staande lamp naast de bank of een tafellamp op het dressoir, maar ook kaarsen vallen onder sfeerverlichting.  Het licht is zacht en diffuus, dat wil zeggen dat de lamp het licht egaal verspreidt.  Basisverlichting kan ook als sfeerverlichting dienen wanneer je er een dimmer opzet.  Kies bij sfeerverlichting voor een lamp met minder lumen en minder Kelvin (bijvoorbeeld 2200 Kelvin) voor warm en zacht licht.

Reactie schrijven

Commentaren: 0