· 

Tips voor het opruimen en organiseren van je kledingkast - Wonen&Co

Beeld: stylizimoblog.com

Is het spreekwoord ‘door de bomen het bos niet meer zien’ van toepassing op jouw kledingkast? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Ik (geïnspireerd door Marie Kondo) help je in een paar stappen je kledingkast weer overzichtelijk te maken.

 

Tip vooraf: het het kost altijd meer tijd dan je verwacht, dus plan je opruimsessie ruim in!

 

Wegdoen of houden?

Voordat alles netjes wordt, moet je eerst door de chaos heen. Haal daarom je hele kledingkast leeg en gooi alles op één grote stapel op je bed. Bekijk elk item en vraag jezelf af of je er blij van wordt. Ja? Dan mag het op de stapel ‘houden’ en zo niet dan gaat op de stapel ‘weg’. Zelfs al hangt het prijskaartje er nog aan. Twijfel je? Bedenk dan of je het ooit nog zult dragen, en of je je er prettig in voelt. Trek het nog een keer aan, draai een paar rondjes voor de spiegel en maak een keuze. Zo werk je de hele stapel door totdat je alles geschift hebt.

Doneer je oude kleding

De kleding die je wegdoet, kun je ook weer in verschillende stapels verdelen. Is het kapot of helemaal afgedragen? Dan kan de stof gerecycled worden door het bijvoorbeeld aan het Leger des Heils te doneren. Er is altijd wel een textielcontainer bij jou in de buurt.

 

Heb je nog mooie items? Dan kun je ze bijvoorbeeld doneren of verkopen aan een tweedehands kledingwinkel, een verkoopapp zoals Vinted of afgeven bij de kringloop (kan ook via het Leger des Heils). Zo kun je met jouw ‘afdankertjes’ andere mensen weer blij maken. Bij sommige winkelketens kun je ook je oude kleding inleveren, zoals bij H&M. Daar krijg je als dank een kortingsbon voor terug.

Hang het op

Beeld: stylizimoblog.com

Beeld: Nina Wilde Exarhos, via Pinterest

De kledingstukken die je wilt houden, kunnen weer terug de kast in. Items van dikker materiaal, items die moeilijk te vouwen zijn of snel kreuken, hang je aan kledinghangers in de kast. Bijvoorbeeld jassen, jurken en blouses.

 

Marie Kondo sorteert het liefst op de lengte van het item, dus van lang naar kort, maar zelf vind ik het praktischer om te sorteren op soort en kleur. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt werken. De plank boven de kledingroede kun je gebruiken voor tassen of hoeden.

 

Tip: Vergeet je wel eens wat voor kledingstukken je allemaal in de kast hebt hangen? Of denk je regelmatig dat je niks leuks meer hebt om te dragen? Maak dan foto’s van jezelf in verschillende outfits. Hang de foto’s aan de binnenkant van de kastdeur voor dagelijkse inspiratie!

Vouwen voor meer overzicht

Beeld: beautyill.nl

De items die je niet ophangt, vouw je heel praktisch op in je kast. Marie Kondo heeft een hele uitgebreide handleiding voor het opvouwen van verschillende kledingsoorten en hoe je dit vervolgens in de kast kunt opbergen. Dit is de essentie: probeer elk kledingstuk in een klein vierkant pakketje te vouwen en zet dat rechtop in je kast. Hierdoor krijg je van bovenaf een goed overzicht van al je kleding, zonder een hele stapel door te hoeven spitten.

 

Het vouwen is per item en per materiaal weer verschillend, dus het is even oefenen om elk item even hoog en breed te krijgen. Maar zodra je het onder de knie hebt, is het een fijne manier om kleding op te bergen. Dit systeem werkt overigens het beste in een lade, eventueel met inzetbakjes voor de kleinere items. Ikea bijvoorbeeld, heeft ideale bakken en mandjes, zoals de Skubb serie voor in je lades en de Tjena dozen voor op de planken.

Beeld: Ikea

Wanneer je vooral legplanken hebt, kun je gaan werken met dozen of bakken waar je de kleding in rijtjes in zet . Of maak overzichtelijke stapels gesorteerd op soort en kleur.

 

Sokken en riemen rol je op en dikke maillots vouw je dubbel. Bij bh’s vouw je de schouderbandjes naar binnen en de zijkanten in de cups. Zo passen bh’s mooi in elkaar op een nette manier.

Last but not least: schoenen

Beeld: sarahvonh.com

Beeld: remodelista.com

Beeld: shiragill.com

Schoenen zijn een apart onderdeel van je kledingkast. Meestal zet je die onderin neer, op de planken. Mocht je geen speciale schoeninzetters hebben, dan kun je (in de wat diepere kasten) twee rijen schoenen achter elkaar zetten. Wat hier meer overzicht kan geven, is door de tweede rij schoenen op een kleine verhoging te zetten (bijvoorbeeld op een schoenendoos) zodat je ook de schoenen die achteraan staan, goed kunt zien. Ook voor schoenen heeft Ikea trouwens een handig systeem: met de Murvel opberger kun je schoenen stapelen per paar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0