· 

Tips voor het inrichten van keukenplanken - Wonen&Co

Bron: decordots.com

Planken boven het aanrecht geven een veel ruimtelijker beeld dan dichte keukenkastjes. Hartstikke leuk, maar hoe richt je deze op een mooie en functionele manier in? Ik geef tips voor het (her)indelen van je planken.

Begin met een leeg canvas

Bron: peterivens.be

Als eerste is het belangrijk om je planken helemaal leeg te halen voordat je met je spullen begint te schuiven. Anders bestaat de kans dat je het weer op dezelfde manier gaat indelen. Dus haal alles eraf en stal het bijvoorbeeld op je aanrecht of nog liever op de eettafel. Zo houd je het aanrecht rustig en krijg je een beter idee van het eindresultaat dan wanneer je de keuken vol hebt staan.

Zoek uit wat je dagelijks nodig hebt

Bron: Sort of Pink

Naast dat je planken er mooi uit moeten komen te zien, dienen ze ook functioneel te zijn. Zet er dus spullen op die je veel gebruikt en dus zo binnen handbereik zijn. Denk bijvoorbeeld aan glazen, mokken, kommetjes, bordjes, voorraadpotten of je flessen olie.

 

Omdat de planken open zijn krijg je wel te maken met stofvorming. Nog een reden om er spullen op te zetten die geregeld gebruikt en weer schoon gemaakt worden.

kies een kleurenpalet

Bron: Lesley Unruh

Heel leuk al die glazen en bordjes, maar staan ze wel mooi bij elkaar? Kies bewust voor een bepaald kleurenpalet. Houd het bijvoorbeeld neutraal met transparant glas, aardewerk, wit en zwart of kies een kleur die terugkomt in je servies. Zolang de uitgezochte spullen maar met elkaar matchen.

 

Om het niet saai te laten worden is het een goed idee om verschillende materialen te mixen, zoals keramiek met glas, hout of marmer en varieer ook met patronen.

Richt je planken op een leuke manier in

Bron: My Scandinavian Home

En nu komt het lastigste gedeelte: het daadwerkelijk inrichten van de keukenplanken. Begin gewoon door een aantal grote dingen neer te zetten en voeg steeds meer toe. Probeer te variëren in hoogte, diepte en met materialen en patronen. Laat wel hier en daar wat lege ruimte over zodat de spullen goed tot hun recht komen en het niet te vol oogt. Niet helemaal tevreden? Begin dan het liefst weer helemaal opnieuw.

Bron: Herz Allerliebst

Bron: Skonahem

Vul het aan met een paar mooie items

Bron: fotografie Sini Liikala

Je hoeft je planken niet helemaal te vullen met alleen maar praktische dingen. Hier en daar een mooi item ertussen zorgt voor een fijn evenwicht en een persoonlijke touch. Denk bijvoorbeeld aan een vaasje in een contrasterende vorm, een plant of een paar kookboeken die binnen je kleurenpalet passen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0