· 

Japans interieur: de kunst van het weglaten - Wonen&Co

Bron; Eke interior design

We kennen het van de minimalistische leefwijze ikigai, maar ook op interieurgebied is Japan Europa aan het inspireren. Japanse materialen en illustraties zijn momenteel erg trendy en ook de grote ontwerpers maken gebruik van Japanse invloeden. Ik geef je graag een kijkje in deze stijl.

Functionele vormgeving

De Japanse stijl kenmerkt zicht door natuurlijke materialen, lichte kleuren en eenvoudige, functionele vormgeving. Door aandacht voor details slagen de Japanners erin om deze eigenschappen om te zetten tot sfeervolle, minimalistische interieurs die rust en sereniteit uitstralen. In de Japanse stijl staat namelijk de kunst van het weglaten centraal. Dat is volgens hen essentieel om te kunnen ontsnappen aan de hectiek van het dagelijks leven.

Bron: furturist architecture

typisch japans

Bron: amit geron

Japanse interieurs staan bekend om een ingetogen kleurenpalet – wit, grijs, zwart en natuurlijke tinten als hout -en zo weinig mogelijk meubels. Die zijn vaak laag, zoals een lage eettafel waarbij ze op de grond zitten. De meubels zijn klein zodat ze niet te veel aandacht opeisen in het interieur. Om zacht te kunnen zitten worden er Tatami matrassen gebruikt, gemaakt van rijststro.

Bron: thegraphicalleaf.blogspot.com

Door het gebruik van schuifwanden kunnen grote ruimtes toch op een minimalistische manier worden afgesloten. Ook worden ze ingezet om met licht te kunnen spelen in de ruimte.

Bron: roomed.nl

De meest voorkomende kleuren zijn neutraal zoals beige, wit, grijs, zwart en natuurlijke tinten als hout. 

Bron: kazuhiro715

Als er wel kleur wordt toegevoegd zijn dit vaak rustige tinten of het roze van de Japanse kersenbloem.

Bron: photojapan.com

Naast hout zien we veelal rijstpapier (Washi) terug, zoals in kamerschermen, lampen en andere accessoires. Bamboe wordt meer gebruikt voor meubels. 

Japan + Scandinavisch design

Het is niet zo gek dat we zo makkelijk mee gaan in de Japanse stijl, die kent namelijk veel overeenkomsten met de Scandinavische stijl. De kernwaarden van beide stijlen lijken erg op elkaar; licht kleurgebruik, functionaliteit en het gebruik van natuurlijke materialen. Ook de Scandinavische designmerken laten zich momenteel door Japan inspireren. 

Bron; thegraphicalleaf.blogspot.com

Bron; Divisare

Bron; dwell.com

Reactie schrijven

Commentaren: 0