· 

Zo teken je een indelingsplan voor je nieuwe woning - Wonen&Co

Het kan soms best lastig zijn om in te schatten hoe ruim je nieuwe woning zal zijn en hoe je meubels hierin gaan passen. Dit kan bij een bestaande woning al moeilijk zijn, laat staan bij een nog te bouwen huis. Ik geef je graag een aantal tips om meer grip te krijgen op het aantal vierkante meters van je woning. 

1. Teken je woning op schaal

De eerste stap is het maken van een plattegrond van de ruimte. Dit is het handigst op de schaal 1:50. Dit houdt in dat elke centimeter op de plattegrond in het echt 50 centimeter is. Eventueel kan de schaal 1:20 ook, voor als je met meer details wilt werken.

 

Misschien heb je al een plattegrond, en anders kun je de woning zelf inmeten. Doe niet al te moeilijk met millimeters, afronden op hele centimeters is voldoende. Houd bij het inmeten en het uittekenen van een plattegrond rekening met deuren, ramen, radiatoren en andere obstakels.

2. Meet je bestaande meubels op

Beslis welke meubels je mee wilt nemen naar de nieuwe woning en meet deze op. Dit doe je door de lengte, de breedte en de hoogte (lxbxh) van het meubel te meten in centimeters.

3. Knip je meubels op maat

Teken de meubels uit op een vel A4 papier in dezelfde schaal als waarin je de plattegrond hebt getekend. Bijvoorbeeld een tafel van 200x100cm wordt met schaal 1:50 2x4cm groot. Je getekende meubels hoeven heus niet te lijken op een echte tafel of een bank, zolang de maten en de vorm maar kloppen. 

 

Mocht dit niet lukken, dan kun je altijd nog HIER een sjabloon downloaden met verschillende soorten en maten meubels op schaal 1:50.

4. Deel nu je woning in

Nu ben je klaar om te gaan schuiven met de meubels binnen je (getekende) plattegrond. Waar zet je de bank neer? Waar komt de eethoek? Schuif net zolang door tot je tevreden bent.

Een aantal tips;

  • Begin bij het bepalen van de belangrijkste loopruimtes in de ruimte. Bijvoorbeeld de loop tussen de ingang van de woonkamer naar het aanrecht of van de schuifpui naar de hal. Probeer niet te veel obstakels op deze looproutes te plaatsen.
  • Let erop dat je zo weinig mogelijk je uitzicht naar buiten blokkeert met meubels. En als het even kan plaats je de zit- en eethoek zo dat je makkelijk naar buiten kunt kijken.
  • Plaats de eettafel niet te ver van de keuken zodat je niet te ver met hete pannen hoeft te lopen.
  • Heb je weinig ruimte? Denk dan goed na welke wensen prioriteit hebben. Heb je liever meer ruimte voor een gezellige zithoek of gaat je voorkeur uit naar een ruime eethoek?
  • Als het even kan zet dan niet alle meubels tegen de muur, maar plaats bijvoorbeeld de eettafel of de bank meer naar het midden. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

5. Je woning in 3D

Een plattegrond met ingetekende meubels kan voor sommigen nog steeds onduidelijk zijn. Een extra hulpmiddel kan zijn om de woning/ruimte in 3D te tekenen. Dit kan bijvoorbeeld met het gratis tekenprogramma Sketchup van Google. Hiermee kun je vrij eenvoudig de plattegrond en meubels als basisvormen neerzetten voor een betere ruimtebeleving.

 

Wil je liever met je handen bezig zijn in plaats van achter de pc zitten? Daag jezelf dan uit om de kamer als een kijkdoos te knippen, te vouwen en te plakken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0