· 

Ikea Gratulera: populaire klassiekers in een nieuw jasje - Wonen&Co

Bron; Ikea

Ben je een echte IKEA-fan? En houd je van vintage? Breng dan snel een bezoekje aan een Ikea in de buurt. De Zweedse meubelgigant bestaat 75 jaar en viert dit met de limited collectie GRATULERA: populaire klassiekers die in een nieuw jasje zijn gestoken. 

Hoera, 75 jaar!

IKEA is in 1943 opgericht door de toen nog 17-jarige Ingvar Kamprad, nu 75 jaar geleden. Als jongen van het Zweedse platteland ‘Småland’ bezat hij over een ware handelsgeest en begon met het verkopen van kleine huishoudelijke artikelen. Met het geld dat hij kreeg van zijn vader – vanwege het slagen voor zijn eindexamen – maakte hij een begin aan zijn imperium. De naam IKEA is niet zomaar uit de lucht gegrepen. De ‘I’ en ‘K’ staan voor zijn eigen initialen, de derde letter staat voor de naam van de boerderij waar hij opgroeide (Elmtaryd) en de laatste letter van het dorp Agunnaryd. Kamprad opende in 1958 zijn allereerste vestiging. In de jaren die volgden groeide IKEA uit tot een ongekend succes met nu meer dan 400 winkels over de hele wereld.

Bron; Ikea

Het eerste deel van de collectie is sinds augustus verkrijgbaar en bestaat uit een aantal klassiekers uit de jaren ’50 en ’60, zoals de Bjurån eetkamerstoel (1961) en het Lövbacken bijzettafeltje (1956). Deze eerste lancering kenmerkt zich door donkergekleurd (fineer) hout, elegante en organische vormen en glas en fluweel.

Fun Favorites

Bron; Ikea

In oktober was het de beurt aan iconen uit de jaren ’70 en ’80. Deze producten kenmerken zich door middel van primaire kleuren, zwart-wit contrasten, glas en staal. Een erg vrolijke en gedurfde mix van verlichting, meubels en accessoires zoals nieuwe hoezen voor de immer populaire Klippan bank uit 1972, en de vintage stoel genaamd Răane (1983), die op Instagram een rage onder interieurjunkies heeft ontketend. De Răane, vroeger Järpen, is een ontwerp van Niels Gammelgaard. Hij wilde onderzoeken of je een comfortabel zitmeubel kon maken zonder vulling en stof. Resultaat is een moderne fauteuil, gemaakt van mesh-materialen.

Minimal musthaves

Bron; Ikea

Het laatste deel van de collectie laat nog even op zich wachten, maar zal zeker de moeite waard zijn. Deze modernere items uit de jaren’90 tot ’00 zijn mooie aanvullingen op de voorgaande producten. Ook dit deel zal bestaan uit een selectie meubels, verlichting en woonaccessoires. De Minimal musthaves zijn per 1 december verkrijgbaar in de winkels.

 

Wil je de klassiekers liever echt vintage kopen, bijvoorbeeld via Marktplaats? Let er dan op dat ze destijds onder andere namen werden uitgebracht dan nu in de Gratulera collectie.

Reactie schrijven

Commentaren: 0