· 

Duurzame tips voor in de keuken - Wonen&Co

bron; petrabindel.com

We worden steeds bewuster van de negatieve invloeden op het milieu door het gebruik van plastic, verspilling en overmatige consumptie. Naast het scheiden van ons afval, kopen van energie- en waterbesparende apparaten zijn er nog veel meer dingen die we zelf kunnen doen om ietsje minder vervuilend te zijn. Ik geef je graag  een aantal tips.

Weg met plastic en wegwerpartikelen

bron; showhome.nl

Het verduurzamen van je keuken begint bij plastic, of beter gezegd, géén plastic. Naast dat het vaak overbodig is, is plastic één van de grootste vervuilers van onze aarde.  Denk aan rietjes, waterflesjes, plastic borden, bekertjes enzovoorts. Kies liever voor herbruikbare waterflesjes, borden van keramiek, porselein of bamboe en rietjes van rvs.

Gebruik houten producten

bron; fourleafwoodshop.com

Voor in de keuken zijn er veel alternatieven voor plastic producten. Denk aan prachtige houten of marmeren snijplanken, die gaan veel langer mee dan snijplanken van plastic. Of ga voor pollepels en spatels van hout of rvs. Veel beter voor het milieu en het staat ook nog eens mooi in je keuken.

Ga voor glazen voorraadpotten

bron; manhattan-nest.com

Ook ons voedsel wordt veel bewaard in plastic. Wist je dat sommige plastic bakjes, flesjes en verpakkingen slechte chemicaliën lekken in het voedsel? Een duurzame en gezondere oplossing is om je voedsel te bewaren in glazen weckpotten, bijvoorbeeld je (ontbijt)granen, pasta of zelfs kliekjes.

Koop geen plastic tassen meer

bron; bag-again

Veel boodschappen die we doen in de ‘gewone’ supermarkten zitten onnodig in plastic verpakt. Gelukkig gebruiken steeds meer mensen eigen tasjes om de boodschappen van de winkel naar huis te vervoeren, maar het kan nog beter. Neem bijvoorbeeld een broodzak of groente- en fruitzakjes mee om onnodig gebruik van plastic te voorkomen.

Vervang folie en plastic zakjes

bron; beeswrap.com

Andere boosdoeners voor het milieu zijn plastic boterhamzakjes, plasticfolie en aluminiumfolie. Een alternatief voor een boterhamzakje is bijvoorbeeld een broodtrommel, gemaakt van bamboe. Of gebruik bijenwasdoeken voor het afdekken of vervoeren van je voedsel.

Gebruik biologisch katoen

bron; hm.com

Koop verantwoord textiel voor in de keuken. Bijvoorbeeld theedoeken, schorten en schoonmaakdoekjes van biologisch katoen of jute.

Verantwoord schoonmaken

bron; marcelsgreensoap.nl

Tegenwoordig zijn er veel schoonmaakmerken verkrijgbaar die goed samengaan met de natuur, zoals Marcel’s GreenSoap. Deze schoonmaakmiddelen bevatten geen slechte chemische stoffen maar natuurlijke ingrediënten. Andere middelen om je huis verantwoord mee te reinigen zijn azijn, soda en groene zeep.

Wassen met noten

bron: beautydots.nl

Naast je huis kun je ook je kleding verantwoord schoonmaken. Kies bijvoorbeeld voor wasnoten als wasmiddel in plaats van regulier waspoeder. Gooi een zakje met wasnoten of schillen bij je was, die laten een natuurlijke zeep vrij die je kleding heerlijk schoon en zacht maakt.

Reactie schrijven

Commentaren: 0