· 

De mooiste Deense designklassiekers op een rij - Wonen&Co

Bron; flinders.nl

Eenvoudig, functioneel en ontzettend mooi, Deens design is het helemaal. Denk aan merken zoals Hay, Muuto, &Tradition en FermLiving. Maar ook de Deense klassiekers doen nog volop mee. Ik laat je graag mijn favoriete Deense klassiekers zien, die nog steeds of opnieuw in productie zijn.

PH5 lamp van Poul Henningsen – Louis Poulson

Bron; flinders.nl

Al zestig jaar oud is deze PH5 lamp van het merk Louis Poulson. Door het fantastische design een echte klassieker. De PH5 werd in 1958 ontworpen door Poul Henningsen. Henningsen’s doel was om licht zachter en flatteuzer te maken. Elektrische verlichting was in die tijd net nieuw en men had vaak last van ongewenste schitteringen, wat met deze lamp tegen werd gegaan. Dit is één van de redenen dat je hem bijna in elke Deense huishouding zag én ziet hangen. Ze worden nog steeds geproduceerd in de leukste kleurencombinaties.

Egg Chair van Arne Jacobsen – Fritz Hansen

Bron; flinders.nl

Misschien wel de bekendste stoel uit Denemarken: de Egg chair van Arne Jacobsen, uitgebracht door Fritz Hansen. Arne  Jacobsen ontwierp deze fauteuil eind jaren ’50 voor een hotel in Kopenhagen en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het rijtje klassiekers. De ronde vormen van de fauteuil waren bedoeld om in openbare ruimtes toch iets van privacy te kunnen bieden. Daarnaast oogt de stoel erg uitnodigend door de organische vormgeving. De Egg Chair is in verschillende kleuren, stoffen en leersoorten te verkrijgen.

AJ Vloerlamp van Arne Jacobsen – Louis Poulsen

Bron; flinders.nl

In 1960 heeft Arne Jacobsen opnieuw een pareltje afgeleverd, namelijk de vloerlamp AJ voor het merk Louis Poulsen. Deze minimalistische lamp heeft een asymmetrische kap welke gekanteld kan worden. Niet alleen mooi, maar ook ideaal als leeslamp. In dezelfde serie is er nog een wandlamp en een tafellamp, verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Flowerpot lamp van Verner Panton – &Tradition

Bron; flinders.nl

Verner Panton ken je misschien van zijn wereldberoemde S-vormige Pantonstoel. Maar, een andere klassieker op zijn naam is de Flowerpot lamp uit het jaar 1969. De bolvormen maken deze lamp stijlvol en zorgen voor een mooie verspreiding van het licht.  De serie bestaat uit een tafellamp, een hanglamp en een vloerlamp en worden nu geproduceerd door het Deense merk &Tradition. Net als de stoelen, zijn de lampen in vele verschillende kleuren te verkrijgen.

CH24 Wishbone van Hans Wegner – Carl Hansen & Son

Bron; flinders.nl

Dat de Denen weten wat mooi is bewijst de Wishbone stoel van Hans Wegner. Dit unieke ontwerp stamt uit het jaar 1950 en is ontworpen voor de meubelfabriek Carl Hansen & Son. Door zijn populariteit is de stoel nog steeds in productie. Je zult hem dan ook veel tegen komen op Scandinavische blogs en in tijdschriften. De stoel wordt gemaakt in verschillende soorten en kleuren massief hout en met een handgeweven zitting van maar liefst 120 meter lang papierkoord. 

CH22 van Hans Wegner – Carl Hansen & Son

Bron; flinders.nl

De CH22 is nog een fantastisch en tijdloos ontwerp van Hans Wegner voor Carl Hansen & Son. Deze handgemaakte loungestoel biedt door de organische vormgeving veel comfort, ondanks dat hij gemaakt is van hout.  Hans Wegner staat bekend om zijn vakmanschap, wat ook in deze fauteuil te zien is door de handgeweven zitting en de ingenieuze scharnierpunten. De stoel is in verschillende houtsoorten (of combinatie van houtsoorten) en afwerkingen te verkrijgen.

Monkey van Kay Bojesen

Bron; mydubio.com

Dit schattige aapje van het Deense merk Kay Bojesen slingert al langere tijd rond in (onder andere) Nederlandse interieurs. Kay Bojesen staat bekend om het ontwerpen van prachtig houten speelgoed, waarvan dit aapje het bekendst is. Het ontwerp stamt uit 1951 en is nog steeds mateloos populair onder kinderen én volwassenen. Het aapje, genaamd ‘Monkey’, is in verschillende formaten te verkrijgen. 

J110 van Poul M. Volther- Hay

Bron; flinders.nl

Misschien zegt de naam Poul M. Volther je niet zoveel, maar de naam Hay vast wel. Dit hippe Deense merk heeft het ontwerp van Volther terecht nieuw leven in geblazen. Dit fantastische ontwerp is een bijzondere verschijning met traditionele spijlen en een hoge rugleuning. Elke liefhebber van Scandinavisch design zou hem in huis moeten hebben! Verkrijgbaar in zeven verschillende kleuren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0